Pornind de la principiul ca cea mai buna forma de a percepe si asimila informatia este schimbul de experienta, iar relationarea ideilor, conceptelor si atitudinilor reprezinta motorul procesului evolutiv, Festivalul de Arhitectura "ARKA" (Arhitecture – Revolution – Knowledge – Art) isi propune sa se dezvolte si la nivel international, iar cu timpul sa devina o traditie pentru studentii si tinerii arhitecti, dar si pentru comunitatea ieseana.
Pe parcursul celor 7 zile, Festivalul de Arhitectura "ARKA" invita iesenii sa participe la o serie de evenimente, accesul fiind gratuit:
Info-point
Info-point-urile vor informa publicul despre programul evenimentului si despre relatia temei festivalului cu arhitectura mediului urban, materializindu-se prin trei constructii temporare plasate in spatii-cheie ale orasului (parcul Voievozilor, parc Primarie, Universitatea de Medicina si Farmacie).
Workshop de arhitectura
Workshop-ul de arhitectura reprezinta activitatea principala a festivalului si ofera participantilor ocazia de a pune in practica un concept dezvoltat intr-o forma materiala concreta. Tema acestei editii este "articulatie". Va fi realizat un pavilion format dintr-o suita de module interconectate, definite individual printr-o functie de tipul unui spatiu expozitional, un loc destinat socializarii sau pur si simplu un parcurs vizual-tactil impresionant. Pavilionul va fi conturat ca un intreg pe durata a cinci zile de workshop sub indrumarea unor traineri, iar constructia propriu-zisa va avea loc intr-un spatiu public din centrul orasului.
Teatru
In cadrul festivalului va avea loc si o reprezentatie a spectacolului "4×4" in regia Alexandrei Badea – Franta, sustinut de Compania FaPt. "4×4", primul spectacol de teatru contemporan montat la Iasi intr-un spatiu neconventional, este un spectacol unic, modern, in care teatrul interactioneaza cu artele vizuale in cadrul inedit al Baii Turcesti.
Proiectii
Proiectiile video de mari dimensiuni, alcatuite cu ajutorul elementelor vizuale si acustice imbinate ingenios, constituie o parte importanta a festivalului. Locul de desfasurare este piateta Universitatii de Medicina si Farmacie care ofera o perspectiva bogata unui numar cit mai mare de persoane. Proiectiile vor pune in evidenta atit un spatiu important cultural, cit si o vizune noua, tridimensionala, ce imbina arhitectura si arta.
Workshop de fotografie
Activitatea are ca scop dezvoltarea abilitatilor fotografice a participantilor si stimularea pasiunii lor pentru aceasta arta sub indrumarea unui profesionist. Expozitia de fotografie va fi de aceasta data rezultatul workshopului, scopul ei fiind de a provoca o comunicare constructiva atit intre participanti, cit si intre pasionatii genului.
Conferinte
Acoperind segmentul Knowledge (cunoastere) din intregul concept ARKA, conferintele isi propun punerea in discutie a elementelor componente ale arhitecturii din Romania si a legaturilor dintre ele, urmarind nu numai o analiza a situatiei actuale, ci mai ales gasirea unoer modalitati de evolutie.
Concerte
Din programul evenimentului nu vor lipsi concertele, trupele invitate cintind un amestec de alternative rock cu influente de metal si punk pina la indie si grunge.
Film documentar
Prezentarea filmului documentar consta in realizarea unui portofoliu video care va cuprinde scene cu o parte dintre edificiile proiectate de arhitectul Nicolae Porumbescu, fondatorul Scolii de Arhitectura din Iasi. Un scurt metraj pune in evidenta cele mai reprezentative lucrari ale acestei personalitati importante dintr-o serie de orase, precum Suceava, Vaslui, Iasi, Botosani si Bucuresti.
Workshop Haute-Couture
In contextul revolutionarii viziunii omului asupra artei, frumosului si creatiei, workshopul Haute-Couture si prezentarea de moda din cadrul festivalului isi propun sa vina cu prospetimea ideii noi, si anume articole vestimentare realizate din materiale reciclabile. Cu o inclinatie fireasca spre arhitectura si mediul in care aceasta se dezvolta, ideea centrala a prezentarii de moda este cea a crearii unui cerc inovator, unind arta si arhitectura intr-o explozie revelatoare de idei, conceptii, vibratii – pe scurt, arta in miscare.
Concurs de design tricouri
Grafica digitala este un fenomen artistic in evidenta expansiune, iar prin acest eveniment participantii vor avea ocazia sa-si promoveze propriul concept, personalitatea si ideile, punindu-se accent pe importanta exprimarii prin vestimentatie a celor tineri.
Graffiti
Graffiti este o forma de exprimare artistica lipsita de educatie, dar nu si de valoare estetica. Artistii anonimi doresc sa schimbe imaginea mediului urban, sa scoata in evidenta arhitectura gri impersonala si repetitiva, sa imbunatateasca imaginea mobilierului urban invechit. Datorita culorilor stridente si a contrastelor puternice, graffiti se deosebeste de alte forme artistice, lucrarile de acest gen fiind vii si extrem de animate.
PROGRAM
DUMINICA, 16 mai
20:00 Concert de deschidere (Goppo str. Gandu, nr. 2)
LUNI, 17 mai
09:30 Prezentarea tema workshop de arhitectura (Facultatea de arhitectura “G.M. Cantacuzino”)
11:00 Conferinta profesor Mario Pisani, Roma (Facultatea de arhitectura “G.M. Cantacuzino”)
13:00-17:00 Desfasurare workshop arhitectura (Casa de Cultura Mihai Ursachi)
20:00 “4 X 4” – Piesa de teatru neconventional (Baia Turceasca – str. Crisan, in spatele Mitropoliei)
MARTI, 18 mai
10:00 Prezentare tema workshop fotografie (Libraria Carturesti – Iullius Mall)
Trainer Sorin Onisor, fotograf
11:00-17:00 Desfasurare workshop fotografie (Libraria Carturesti – Iullius Mall)
10:00-17:00 Desfasurare workshop arhitectura (Casa de Cultura Mihai Ursachi)
18:00 Conferinta Matei Bejenaru (Sediul O.A.R)
Artist vizual, conferentiar doctor la Universitatea de Arte "George Enescu" Iasi, Departamentul Foto-Video
20:00 Expozitie foto cu tema ”Articulatii” (Brain str. Gandu, nr. 6)
MIERCURI, 19 mai
10:00-17:00 Desfasurare workshop arhitectura (Casa de Cultura Mihai Ursachi)
10:00-17:00 Desfasurare workshop fotografie (Casa de Cultura Mihai Ursachi)
18:00 Conferinta Sorin Onisor, fotograf (Casa de Cultura Mihai Ursachi)
21:00 Concert Qeta (Acaju)
JOI 20 mai
10:00-17:00 Desfasurare workshop arhitectura (Casa de Cultura Mihai Ursachi)
10:00-17:00 Desfasurare workshop fotografie (Casa de Cultura Mihai Ursachi)
21:00 Petrecere in Campus (Tudor Fest) (Parcare T5-T6): Visuals CZC & Youthfull Hedonism
VINERI, 21 MAI
10:00 Conferinta prof. dr. arh. Virgiliu Onofrei (Facultatea de Arhitectura “G.M. Cantacuzino”)
10:00-17:00 Desfasurare workshop arhitectura (Casa de Cultura Mihai Ursachi)
18:00 Vernisaj expozitie foto workshop (Casa de Cultura Mihai Ursachi)
21:00 Proiectii outdoor (Piateta UMF)
CZC & Youthfull Hedonism
23:00 Petrecere DJ Cochi/DJ Hip (Brain str. Gandu, nr. 6)
SIMBATA, 22 MAI
16:00 Expozitie rezultate workshop arhitectura (Esplanada Cub, str. St. cel Mare)
21:00 Petrecere de final