Prezinta: Carmen Musat, Eugen Negrici, Cosmin Ciotlos
Dincolo de modestia jucata a titlului, La foc marunt arata un Livius Ciocirlie in plina forma intelectuala. Fie ca e vorba de lecturi, evenimente existentiale sau ale vietii publice, inclusiv politice, reflectiile si notatiile sale diaristice sint cit se poate de vii, de proaspete si de spirituale, stimulind reactii pe masura din partea cititorilor. Descoperim, in aceste pagini sclipitoare, un Livius Ciocirlie mai implicat si mai combativ, un „avocat al batrinetii constiente de sine” care-si pune in scena vulnerabilitatile cu acelasi farmec discret al autoironiei devenit, deja, marca inregistrata.
Cartea este publicata si in editie digitala. Click aici pentru a vizualiza intreaga lista de eBook-uri Polirom si Cartea Romaneasca.
Livius Ciocirlie s-a nascut la 7 octombrie 1935, in Timisoara. Este critic literar, prozator si eseist, laureat al Premiului National de Literatura. In 1958 isi incheie studiile filologice la Universitatea din Bucuresti si, revenit in orasul natal, lucreaza ca bibliotecar, profesor in invatamintul secundar, muzeograf la Muzeul Regional al Banatului. In 1963 devine asistent la Catedra de Limba si Literatura Franceza a Universitatii din Timisoara (iar in 1990, profesor). Studiaza citeva luni − in perioada 1972-1973 − la Ecole Pratique des Hautes Etudes, unde il cunoaste pe Gerard Genette. Intre 1990 si 1994 este profesor invitat la Universitatea din Bordeaux. Din 2000 se stabileste la Bucuresti. Publica in revistele Orizont, Romania literara, Caiete critice, Vatra. Este membru al Fundatiei ,,A Treia Europa’’. Scrie despre Balzac, Flaubert, Zola, Baudelaire, Rimbaud, Mallarme, Valery, Proust, Robbe-Grillet sau gruparea ,,Tel Quel” (si despre multi alti autori francezi), dar si despre Hoffmann, Poe, Hawthorne, Melville, Kafka, Eminescu, Creanga, Voiculescu, G. Calinescu sau Cioran. Este totodata autorul unor experimente prozastice situate la granita dintre fictiune si non-fictiune si al unor volume ,,autobiografice” neconventionale.