Joi, 1 martie 2018, începând cu ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali“ din Iași (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, corp A, parter), va avea loc lansarea volumului Cuvintele, încotro? Lingvistică pentru toate televiziunile, apărut de curând la Editura Polirom, în colecția „Media. Studii și eseuri“.
Invitați, alături de autor:
Dr. Gabriela Haja, CP I, șefa Departamentului de lexicologie al Institutului „Al. Philippide“, Iași
prof. univ. dr. Bogdan Crețu, directorul Institutului „Al. Philippide“, Iași
conf. univ. dr. Ioan Milică, șeful Catedrei de limba română și lingvistică generală, Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Iași
„Profesorul Stelian Dumistrăcel este un mare lingvist care și-a asumat, parcă dintotdeauna, rolul de reper moral și profesional, pe care și-l exercită cu umor și bunăvoință, amuzându-se, ca orice erudit, în fața diversității ideilor și a spectacolului lingvistic actual, pe care le privește cu o neobosită curiozitate. Lingvistica românească – conectată la cea internațională –și-a consolidat prin scrierile și cercetările Domniei Sale tradiția de întemeiere teoretică și de cunoaștere aplicată a tezaurului limbii, în toate formele și registrele sale – vechi, regionale, populare și literare. Domnul Stelian Dumistrăcel a realizat o excepțională operă de cercetare în dialectologie, fonetică, lexicologie și lexicografie, terminologie, etimologie, romanistică, istoria limbii literare și a ideilor culturale, demonstrând o permanentă deschidere către cele mai noi direcții în stilistică, etnolingvistică, sociolingvistică și pragmatică. Ne-a dovedit, de atâtea ori, că tradiția retoricii clasice e cea mai solidă cale de interpretare a ludicului în limbaj. A descris fenomenul fascinant al tabuizării și al agresării numelor. A detectat încărcătura culturală a cuvintelor vechi și populare și a reconstituit detectivistic istoria expresiilor adesea obscure. A fixat cu precizie specificul discursului publicistic. A descris funcționarea curentă a intertextualității, prin formula «discursului repetat», în care e cuprinsă o caracteristică fundamentală a limbajului uman. Rigoarea sa absolută se împletește fericit cu spiritul de finețe, cu relativizarea inteligentă, sub semnul nuanțelor și al permanentei interogații. Așa cum ne-o prezintă Domnia Sa de fiecare dată, cercetarea lingvistică e profundă, severă, migăloasă – dar și ingenioasă, sclipitoare și spectaculoasă.“ (Rodica Zafiu)
Stelian Dumistrăcel (n. 19 august 1937, Zvoriștea, Suceava) este, din 1958, cercetător științific la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide“ al Filialei Iași a Academiei Române. De la înființarea (în 1996) a Departamentului de Jurnalistică și Științele Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, susține ca profesor cursuri de limba română (fonetică, gramatică, vocabular) și de stilistică și retorică, din perspectiva pragmaticii comunicării. A mai publicat, în domeniile sociolingvisticii, pragmaticii și discursului public: Influența limbii literare asupra graiurilor dacoromâne (1978, Premiul „Timotei Cipariu“ al Academiei Române), Lupta în jurul literei â și demnitatea Academiei Române (1993), Eugen Coșeriu: Lingvistică din perspectivă spațială și antropologică (editor, 1994), Sate dispărute – sate amenințate (1995, Premiul pentru cercetare al revistei „Cronica“), Ancheta dialectală ca formă de comunicare (în colaborare, 1997), Până-n pânzele albe. Expresii românești. Biografii – motivații (ediția întâi, 1997; ediția a doua, 2001), Limbajul publicistic românesc din perspectiva stilurilor funcționale (2006), Discursul repetat în textul jurnalistic. Tentația instituirii comuniunii fatice prin mass-media (2006), Lexic românesc. Cuvinte, metafore, expresii (ediția întâi, 1980; ediția a doua, 2011). În 2017, Asociația Studenților Jurnaliști din Iași i-a dedicat Împotriva derivei. Volum omagial Stelian Dumistrăcel 80. Cu 30 de scrisori ale omagiatului către revista „Timpul“ (Editura Adenium).
Moderator: Andrei Giurgia