Cel mai mare eveniment român de artele spectacolului și unul dintre cele mai mari din Europa, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a ajuns la a 25-a lui ediție. Desfășurat între 8 și 17 iunie, cu un buget de 13 milioane de euro, cu un program răsfirat în 73 de spații din întregul oraș și din împrejurimi, cu artiști veniți din 73 de țări, pentru a susține mii de evenimente, FITS include spectacole, întâlniri, conferințe, filme, lansări de carte.
La acest capitol, joi, 14 iunie, ora 13, la Librăria Habitus, este programată o dublă lansare ieșeană de carte, care include două volume editate de Teatrul Luceafărul, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași.
Unul dintre volume, Teatrul românesc de azi. Noi orizonturi estetice/ Romanian Theatre Today. New Horizons „urmărește noile texturi teatrale rezultate din urzeli și țesături inedite în producții semnate de creatori care sunt nu doar foarte în spiritul vremurilor, ci încearcă să îl devanseze prin anticipare estetică, surprinzând așteptările publicului, fie el profan sau expert. Subsemnata, Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki, Cristina Modreanu, Iulia Popovici, Oana Stoica, Daniela Șilindean examinăm câteva dintre zonele de interes inedite și formulele de expresie artistică inovative din teatrul nostru, aducem în atenție vocile auctoriale care se disting din tonul general, în mod constant, riguros, uimitor, materializând tendințe prin propunerile lor scenice. Îi plasăm în vizor, pentru a le amplifica magnitudinea“, cum precizează coordonatoarea volumului, criticul de teatru Oltița Cîntec, directorul artistic al FITPTI. Volumul completează un proiect de cursă mai lungă, o tripletă, alături de Tânărul artist de teatru. Istorii românești recente/ The Young Theatre Artist. Recent Romanian Histories și Regia românească, de la act de interpretare la practici colaborative/ Romanian Theatre Directing, from Authorship to Collaborative Practices, și ele lansate la festivalul sibian în anii precedenți. Teatrul românesc de azi. Noi orizonturi estetice/ Romanian Theatre Today. New Horizons va fi prezentat de Alba Simina Stanciu, lect. univ. dr. la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.
Un al doilea volum editat de Festivalul ieșean, Joel Pommerat, Trei texte de teatru pentru publicul tânăr, va fi și el prezentat la Sibiu, în același cadru, de conf. univ. dr. Diana Nechit de la Universitatea „Lucian Blaga“. Numele lui Pommerat este legat de FITS, unde a fost invitat și unde i s-au prezentat spectacolele, dar și de FITPTI, unde a fost inclus în program (2010) cu unul dintre cele mai celebre spectacole ale sale, Scufița Roșie, care deschisese, în 2008, Festivalul Internațional de Teatru de la Avignon. Trei texte de teatru pentru publicul tânăr include Scufița Roșie, Pinocchio și Cenușăreasa, în traducerile realizate de Mihaela Michailov, Ioana Moldovan și Georgeta Cristian. Proiectul editorial ieșean a fost realizat în colaborare cu Institutul Francez Iași.