Realizat in doua versiuni, romana si engleza, atlasul Descriptio Bessarabiae valorifica un numar de 120 de harti, piese rare aflate in patrimoniul Muzeului National al Hartilor si Cartii Vechi, unul dintre putinele muzee de gen din lume, si in colectiile private ale autorilor. Prezentarea hartilor in structura albumului respecta evolutia istorica a realizarilor cartografice referitoare la spatiul basarabean in aproape cinci secole de cartografie.
,,Basarabia nu este un mit. Este o realitate. Aparuta pe harta printr-un joc al istoriei, ea a disparut printr-un concurs de imprejurari la fel de neasteptat. Dar precum astronomii stiu sa vada cometele numai de ei cunoscute, stiu sa comenteze si sa calculeze precis traiectorii numai de ei banuite, asa si istoricii ar trebui sa insuseasca maiestria de a pune pret pe cele mai insesizabile adevaruri. Raportate la astronomie, hartile nu sunt decat niste grafice obisnuite pe care maini nesigure de suverani ai clipei isi trec propriile ambitii. Si e de datoria noastra sa nu le luam drept adevaruri absolute, chiar daca ei au semnat cu nume de imparati crestini ca Alexandru I sau cu nume de tirani comunisti ca Iosif Stalin… Axioma existentei acestui pamant sunt chiar oamenii care au trecut fulgerator prin clepsidra timpului, dar n-au dorit sa aiba un destin asemanator cu cel al firelor de nisip. Scopul lor a fost sa lase o urma. Argumentul suprem al existentei lor este urma. Citind urmele generatiilor care s-au perindat in istoria noastra, afirmam cu profunda convingere: Basarabia nu este un mit. Este o realitate.“ (din prefata Basarabia. Miza geostrategica)
Evenimentul se va desfasura in prezenta presedintelui Institutului Cultural Roman si ii va avea ca invitati pe domnul Victor Spinei, vicepresedinte al Academiei Romane, domnul Razvan Theodorescu, academician, si domnul prof. univ. dr. Emil Dragnev, istoric la Universitatea de Stat din Moldova. In cadrul lansarii vor lua cuvantul si autorii: E.S. domnul Mihai Gribincea, Ambasador al Republicii Moldova in Romania, domnul Ovidiu Dumitru si domnul prof. univ. dr. Adrian Nastase, coordonatorul volumului.