Dupa doua seri, in 8 si 9 martie, in compania lui Dimitrie Cantemir si Ioan Budai-Deleanu, fata in fata cu lecturi din Florina Ilis si Dan Lungu, ICR New York ofera in aceasta saptamina o intrevedere literara cu dramaturgii Matei Visniec si Peca Stefan.
In 15 martie, a avut loc lectura textului Teatru descompus sau Omul-pubela, de Matei Visniec, tradus din limba franceza de Sharon E.Gerstenberger, in regia Anei Margineanu.
Dramaturgul roman Matei Visniec s-a stabilit in Franta in 1987. A inceput sa scrie in limba franceza si sa lucreze ca jurnalist la Radio France Internationale. Din 1992, piesele sale se joaca cu succes in strainatate (20 de piese au fost montate in Franta). Dupa 1989, Matei Visniec a devenit unul dintre cei mai jucati dramaturgi in Romania, cu peste 30 de piese montate in toata tara. In Statele Unite, piese ale lui Matei Visniec au fost prezente pe scene din New York, Chicago, New Jersey si Hollywood, ultimele productii incluzind Progres (produs de Immigrants Theatre Project in New York in 2006) si Caii la fereastra (produs de Trap Door Theatre din Chicago in 2009), cel din urma realizat cu sprijinul ICR New York. Tot in 2009, ICR New York l-a invitat pe Matei Visniec la lansarea antologiei Playwrights Before the Fall: Eastern European Drama in Times of Revolution, care s-a desfasurat la Martin E. Segal Theatre Center. Incepind cu 2008, Matei Visniec a publicat si romane, ultima aparitie fiind Domnul K eliberat, in 2010, la editura Cartea Romaneasca.
Textele reunite in Teatru descompus sau Omul-pubela sunt asemeni fragmentelor unei oglinzi sparte. Situatiile nu uimesc atit de mult prin ciudatenia lor, cit prin faptul ca seamana cu viata de zi cu zi care o ia razna. Nu exista nicio ordine in abordarea lor, iar regizorul are libertate totala in a aranja bucatile pentru a crea un intreg. Aceste texte, precum si personajele zugravite de Visniec, au calitatea extraordinara de a se plia pe realitatea imediata din diferite contexte, desi au fost scrise in timpul comunismului in Romania. Teatru descompus sau Omul-pubela a fost tradus in limbile franceza, engleza, italiana, sirba, rusa, germana, araba, bulgara si japoneza. A fost pus in scena pentru prima data in Romania in 1993, intr-o productie regizata de Catalina Buzoianu si produsa de Theatrum Mundi si Institutul Cultural Francez.
In 16 martie, lectura piesei Povesti adevarate complet inventate din Baia Mare, de Stefan Peca, a continuat seria „Pas de deux”. Textul, in traducerea autorului, a fost regizat de Tamilla Woodard.
Peca Stefan este considerat a fi una dintre cele mai puternice voci din dramaturgia romana a noului val. Piesele sale au fost prezentate in Romania, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Austria, Elvetia, Franta, Italia, Cehia, Ungaria, Estonia, Olanda, Rusia, Polonia, Belarus si Serbia. A obtinut mai multe premii, printre care London Fringe Report Awards pentru Best Play – Relationship Drama (2006) si Heidelberg Stuckemarkt Innovation Award (2007). ICR New York a inceput sa ii promoveze piesele inca din 2006, cind a fost prezent la New York cu Bucharest Calling si The Sunshine Play, urmind ca in anii urmatori sa revina in Statele Unite pentru diferite proiecte sau festivaluri. In 2010, Peca Stefan a participat la cea de-a noua editie a festivalului hotINK din New York. In 2011, va fi din nou prezent la Festivalul Fringe cu o productie Green Hours.
Povesti adevarate complet inventate din Baia Mare este prima piesa dintr-o serie initiata de regizoarea Ana Margineanu in colaborare cu Peca Stefan, parte a proiectului „Despre Romania, numai de bine”. Interviurile si cercetarea riguroasa au condus la piese care devin portrete ale vietii diferitelor orase din Romania. Impreuna, acestea reprezinta o analiza neconventionala a vietii contemporane din Romania. Premiera piesei a avut loc in 2008, la Teatrul Municipal din Baia Mare, in regia Anei Margineanu.
Prin programul „Reading the Tea Leaves/Citind pe frunzele de ceai” ICR New York doreste sa formeze un public de cunoscatori ai literaturii romane si a autorilor romani consacrati din diferite generatii.
Seria lecturilor va fi continuata in lunile urmatoare, printre autorii propusi numarindu-se Mihail Sebastian, Camil Petrescu, Marin Sorescu, Radu Cosasu, Stefan Agopian, Ana Maria Sandu, Ioana Pirvulescu.