Ceilalti autori selectati in semifinala editiei din acest an a prestigiosului Premiu „Angelus”: Ádam Bodor (Ungaria), Jacek Dehnel (Polonia), Pawel Huelle (Polonia), Drago Jancar (Slovenia), Jaroslav Rudis (Republica Ceha), Wasyl Slapczuk (Ucraina), Andrzej Stasiuk (Polonia), Ziemowit Szczerek (Polonia), Natalka Sniadanko (Ucraina), Olga Tokarczuk (Polonia), Katerina Tucková (Republica Ceha),Magdalena Tulli (Polonia) si Serhij zadan (Ucraina).
La inceputul lunii septembrie, juriul va anunta lista scurta cu cei 7 finalisti nominalizati pentru marele premiu, urmand ca Gala de decernare sa aiba loc pe 17 octombrie, la WrocLaw. Castigatorul va fi recompensat cu un premiu in valoare de 150.000 PLN si o statueta realizata de artista Ewa Rossano.
Premiu „Angelus“ este cea mai importanta distinctie in domeniul creatiei de proza pentru volum tradus in limba polona. De la prima editie a Premiului „Angelus”, in 2006, Romania a mai obtinut o singura nominalizare pe lista scurta, in 2010: Norman Manea pentru romanul Intoarcerea huliganului (Polirom, 2003, 2006, 2008, 2011).
In luna februarie a acestui an, Lucian Dan Teodorovici a participat la un turneu de lansari si evenimente organizate cu prilejul recentei aparitii in limba polona a romanului Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014), publicat la editurile Amaltea/ATUT, in traducerea Radoslawei Janowska-Lascar.
Matei Brunul a mai fost tradus si publicat in Franta (Gaïa Éditions/Actes Sud), Bulgaria (Paradox) si Ungaria (Libri Kiadó), fiind in curs de traducere in Turcia (Dedalus) si Macedonia (Bata Press). La editura americana Dalkey Archive Press va aparea traducerea in limba engleza a romanului.
Un marionetist si marioneta sa devin captivi ai stalinismului romanesc, in cea mai dura perioada a lui. O poveste despre uitare, despre dragoste, despre naivitate, despre ura si iertare, despre pendularea intre adevarul personal si cel oficial. Desemnat „Cartea anului“ in mai multe randuri, de diverse publicatii si institutii culturale, romanul a atras nu doar interesul cititorilor romani, ci si al celor din strainatate, bucurandu-se de o foarte buna primire in spatiile in care a fost deja tradus.
Romanul Matei Brunul a fost distins in anul 2012 cu Premiul literar „Augustin Fratila“, Premiul revistei „Observator cultural“, Premiul National de Proza al „Ziarului de Iasi“, Premiul pentru Proza al revistei „Ateneu“, Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din Romania si a fost desemnat „Cartea anului“ de catre revista „Contrafort“.
Lucian Dan Teodorovici (n. 17 iunie 1975, Radauti) este scriitor, regizor de teatru si scenarist de film si televiziune. Este totodata coordonator al colectiei „Ego. Proza” a Editurii Polirom si senior editor al saptamanalului „Suplimentul de cultura“. Intre 2002 si 2006, a fost redactor-sef al Editurii Polirom. A debutat ca regizor de teatru in 2013, cu spectacolul Prapadul (dupa un text de Attila Bartis), la Teatrul National din Iasi. Tot in 2013, a pus in scena la Ateneul Tatarasi din Iasi spectacolul Sint o baba comunista, o dramatizare dupa cartea semnata de Dan Lungu. Ca dramaturg, a fost selectat in volumul Antologia DramatIS (Editura Cartea Romaneasca, 2008).
Carti publicate: Cu putin timp inaintea coboririi extraterestrilor printre noi (1999, 2005), Lumea vazuta printr-o gaura de marimea unei tigari marijuana (2000), Circul nostru va prezinta: (2002, 2007), Atunci i-am ars doua palme (2004), Celelalte povesti de dragoste (2009, 2013), Matei Brunul (2011, 2014), Unu + unu (+ unu…). Niste comedii (Cartea Romaneasca, 2014). Cartile sale au fost traduse si publicate in SUA, Franta, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Macedonia si Turcia.
Mai multe informatii pe site-ul www.teodorovici.ro si pe pagina de Facebook a autorului.