Joi, 15 noiembrie 2018, la Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia va avea loc lansarea volumului Moștenitorii Securității, de Marius Oprea, apărut de curând la Editura Polirom (ediția a II-a revăzută și adăugită). Evenimentul va avea loc în Sala Senatului, începând cu ora 11.00, iar despre volum, alături de autor, va vorbi conf.univ.dr. Valer Moga. Lansarea de carte va fi urmată de o ședință de autografe.
Ce i-a deosebit pe securiști de restul oamenilor? Cum au ajuns ei să-i bată, să-i aresteze și chiar să-i ucidă pe cei câțiva care aveau curajul să spună că regele e gol și să-i umilească pe cei care îndrăzneau să asculte într-o tăcere resemnată adevăruri elementare? Formulând răspunsuri la asemenea întrebări și plecând de la propria experiență a contactului cu Securitatea în 1988, Marius Oprea alcătuiește o istorie a transformărilor acesteia de la totalitarism la democrație, cu scopul de a descoperi ceea ce se află dincolo de amintirea traumatizantă sau de mit. Volumul oferă informații despre ce s-a ales de moștenirea și mai ales de moștenitorii fostei poliții politice comuniste, într-o încercare de a-i cuantifica reziduurile în lumea în care trăim.
„Eroii cărții nu sunt doar securiștii pe care am avut nefericirea să-i cunosc direct, ci și activiștii fostului partid comunist, ofițerii fostului DSS și informatorii lor, toți cei care reprezintă astăzi nu numai «securitatea mea», ci «a noastră, a tuturor». Ei, moștenitorii sistemului comunist și ai poliției politice, ei, zeii de lut ai unui trecut întunecat și ai acestui prezent confuz, sunt personajele acestei cărți.“ (Marius Oprea)
Marius Oprea (n. 1964, Tîrgoviște) a studiat istoria la Universitatea din București și este autorul unei teze de doctorat cu tema Rolul și evoluția Securității (1948‑1964). A fost consilier al senatorului Constantin Ticu Dumitrescu, fiind implicat în elaborarea Legii de deconspirare a Securității, și a făcut apoi parte din echipa de consilieri a președintelui Emil Constantinescu și a prim-ministrului Călin Popescu-Tăriceanu, pe probleme de analiză politică, luptă împotriva corupției și securitate națională. A lucrat ca ziarist la revista „Cuvântul“ și a fost corespondent al postului de radio Europa Liberă la București. A creat, în decembrie 2005, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, pe care l-a condus până în 2010 și unde, în prezent, lucrează ca șef al Compartimentului de Investigații Speciale. Mai multe detalii despre autor, aici.