Profesor la Oxford Brookes University şi director al Centrului de Istorie a Medicinei al aceleiaşi universităţi, Marius Turda este autorul volumelor Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump (împreună cu Maria Sophia Quine, Polirom, 2019) și Eugenism și modernitate. Națiune, rasă și biopolitică în Europa (1870-1950) (Polirom, 2014).
La ediția on-line din 14 mai 2020, MNLR va supune dezbaterii volumul Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump de Marius Turda, Maria Sophia Quine, Editura Polirom, 2019.
Invitaţi, alături de Marius Turda: Vasile Ionescu, Iulius Rostas
Moderator: Vasile Ernu
Sunt disponibile doar 100 de locuri virtuale, începând cu ora 19, iar linkul pentru acces este aici.
Marius Turda a studiat istoria la Universitatea din Bucureşti, Central European University din Budapesta (CEU) şi Universitatea Oxford. Este profesor la Oxford Brookes University şi director al Centrului de Istorie a Medicinei al aceleiaşi universităţi. A fost director fondator al Institutului Cantemir de la Universitatea Oxford şi este editorul colecţiei de istoria medicinei de la CEU Press. A publicat numeroase cărţi, atât ca autor, cât şi ca editor, dintre care menţionăm: Eugenics and Nation in Early Twentieth Century Hungary (Palgrave Macmillan, 2014), Crafting Humans: From Genesis to Genetics and Beyond (V&R unipress, 2013), The History of Eugenics in East-Central Europe, 1900-1945: Text and Commentaries (Bloombury, 2015), Religion, Evolution and Heredity (University of Wales Press, 2018), Teleology and Modernity (Routledge, 2019).
Maria Sophia Quine a fost senior lecturer de istorie europeană modernă în cadrul Departamentului de Istorie de la Queen Mary, Universitatea din Londra. A mai publicat Population Politics in Twentieth Century Europe: Fascist Dictatorships and Liberal Democracies (Routledge, 1995), Italy’s Social Revolution: Charity and Welfare from Liberalism to Fascism (Palgrave Macmillan, 2002) şi „Racial «Sterility» and «Hyperfecundity» in Fascist Italy: The Biological Politics of Sex and Reproduction (Fascism, 1, 2012, pp. 92-144).