Sâmbătă, 2 martie, ora 16.00, la Librăria Humanitas Oradea (Str. Republicii, nr. 11), Matei Vișniec își va întâlni cititorii, în cadrul unui eveniment dedicat volumului Ultimele zile ale Occidentului, apărut de curând la Editura Polirom, în colecția Fiction LTD.
Întâlnirea cu cititorii se va încheia cu o sesiune de autografe.
„Oare ce i se întâmplă Occidentului? A intrat el în faza finală a declinului? Moare civilizația occidentală? Va fi Europa Occidentală islamizată, africanizată, ocupată de milioane de migranți veniți din Africa și din Asia? Asistăm la dispariția omului alb? Se va produce o gigantică operațiune de înlocuire în Europa a populației albe, de tradiție creștină, cu o altă populație, africană și arabo-musulmană, purtătoare de tradiție islamică? Suntem, pe continentul european, martorii unei catastrofe comparabile cu prăbușirea Imperiului Roman? Se produc sub ochii noștri extincția valorilor occidentale, amuțirea vocii morale a Occidentului și ieșirea sa din istorie? A decis oare Occidentul să se sinucidă în prezent, din punct de vedere cultural, după ce în secolul trecut a încercat de două ori să se sinucidă fizic (declanșând Primul și cel de-al Doilea Război Mondial)? Zeci de întrebări de acest gen inundă zilnic presa și rețelele de socializare. Ca jurnalist, mă confrunt cu ele zilnic la Radio France Internationale, unde lucrez de trei decenii. Ca scriitor însă, mi-am propus să le abordez oarecum altfel, prin prisma unor fabule filozofice și a unor povestiri cu aer dilematic, dar și prin câteva confesiuni.“ (Matei Vișniec)
Matei Vișniec s-a remarcat în anii ’80 ca poet, apoi ca dramaturg ale cărui piese, cu largă circulație în mediul literar, sunt interzise pe scenele profesioniste. În 1987 părăsește România și se stabilește în Franța, unde lucrează pentru Radio France Internationale. Piesele sale în limba franceză apar la Actes Sud – Papiers, L’Harmattan, Lansman, Crater, L’Espace d’un instant. Numele său figurează pe afișe teatrale în peste 30 de țări. În ultimii ani Matei Vișniec s-a remarcat și ca romancier. Dintre volumele publicate amintim: Omul‑pubelă • Femeia ca un câmp de luptă (2006), Păianjenul în rană (2007), Groapa din tavan (2007), Sindromul de panică în Orașul Luminilor (2009, 2012; roman distins cu Premiul revistei „Observator cultural“), Domnul K. eliberat (2010, 2015; volum nominalizat la Premiul Național de Proză al „Ziarului de Iași“), La masă cu Marx (2011), Negustorul de începuturi de roman (2013, 2014; volum distins cu Premiul „Augustin Frățilă“ pentru cel mai bun roman, Premiul Național de Proză al „Ziarului de Iași“ și Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2013, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere, Iași), Dezordinea preventive (2011, 2017), Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă… (2016, 2018), Ultimele zile ale Occidentului (2018).