Cea de-a 29-a editie a Salonului parizian de carte se va deschide vineri, 13 martie, sfidind criza economica, care pare a afecta foarte putin piata de carte din Franta, in scadere doar cu 0,5% in 2008 fata de 2007, relateaza presa franceza. Serge Eyrolles, presedintele Sindicatului National al Editurilor (SNE), este de parere ca lectura a devenit „o valoare de refugiu pe timp de criza”, un spatiu protejat la care oamenii apeleaza atunci cind au nevoie de reasigurari ca totul este bine.
Pina acum, cartea, al carei pret mediu este de 15-20 de euro, a rezistat recesiunii mai bine decit alte produse culturale. Grupurile editoriale mari, ca Hachette Livre, Gallimard si Albin Michel tind, totusi, sa fie prudente si sa reduca editarea de carte. La Martiniere, care controleaza Le Seuil, a anuntat deja masuri de criza.
Voci mari ale literaturii mexicane
Intr-un interviu acordat postului de televiziune France 3, Philippe Olle-Laprune, exeget al literaturii mexicane, caracterizeaza stilul literar al autorilor din Mexic ca fiind marcat de „deziluzie, trista luciditate si umor coroziv”. Traind intr-o lume pusa sub semnul mortii ideologiilor, tinerii literati devin martorii unei societati care, pe de o parte, a atins maturitate, iar pe de alta parte nu are resurse pentru a-si crea o realitate satisfacatoare, de unde redarea ei in tonurile sumbre si ironice.
La Salonul de Carte de la Paris vor fi invitati 37 de autori mexicani: Jose AGUSTIN, Homero ARIDJIS, Mario BELLATIN, Carmen BOULLOSA, Gonzalo CELORIO,
Elsa CROSS, Briceida CUEVAS COB, Alvaro ENRIGUE, Ximena ESCALANTE, Guillermo FADANELLI, Carlos FUENTES, Vilma FUENTES, Ana GARCIA BERGUA, Margo GLANTZ, Sergio GONZALEZ RODRIGUEZ, Mario GONZALEZ SUAREZ, Pura LOPEZ COLOME, Alain-Paul MALLARD, Hector MANJARREZ, Fabrizio MEJIA MADRID, Carlos MONTEMAYOR, Fabio MORABITO, Guadalupe NETTEL, Ignacio PADILLA, Elena PONIATOWSKA, Juan Gregorio REGINO, Alberto RUY-SANCHEZ, Daniel SADA, Jaime Alfonso SANDOVAL, Enrique SERNA, Tomas SEGOVIA, Martin SOLARES, Jordi SOLER, Paco Ignacio TAIBO II, David TOSCANA, Alvaro URIBE, Jorge VOLPI.
Vocile majore ale literelor mexicane ramin Octavio Paz, Sergio Pitol si Carlos Fuentes, ultimul fiind asteptat la Salon du livre. „Labirintul singuratatii” („Labyrinthe de la solitude”), semnat de poetul Octavio Paz (1914-1998), laureat al Nobelului in 1990, este unul dintre titlurile mari ale Mexicului, si vorbeste despre unicitatea modului de a fi din aceasta parte a lumii. Cochetind cu suprarealismul, Paz a lucrat ca diplomat pina in 1968, anul masacrului studentilor la Jocurile Olimpice din Mexic. La 10 ani dupa moarte sa, Paz apare in prestigioasa colectie La Pleiade.
Considerata capodopera lui Pitol, romanul „Imblinzirea divinei egrete” a primit premiul Cervantes in 2005. Sergio Pitol este unul dintre cei mai tradusi autori mexicani, apropiat ca stil de literatura europeana. Nascut in Panama din parinti mexicani, Carlos Fuentes este un scriitor cosmopolit, sedus de marxism in tinerete. Capodopera sa, romanul ” Terra Nostra”, netradus in limba romana, a fost scrisa in 1975, dupa despartirea de marxism. in 2002 ii apare „Crezul meu” („En esto creo”), o autobiografie literara, aparuta in romaneste la Editura Curtea Veche. Nascut la Monterrey in 1961, David Toscana este un romancier al tinerei generatii, laureat al premiilor Colima, Fuentes Mares si Antonin Artaud. „El ultimo lector”, scris in stilul lui Borges, este primul titlu tradus in franceza, in 2009.
Pavilionul Mexicului, intitulat, simbolic, „Mozaicul diversitatii” („Mosaique de diversite”), se intinde pe o suprafata de 1.000 de metri patrati.
Prezente romanesti la Salon du Livre
Impreuna cu Institutul Cultural Roman din Paris, Centrul National al Cartii va organiza lansari ale unor volume publicate prin intermediul programelor Translation and Publication Support si Publishing Romania: antologia „Des soleils differents” (Editions L’Inventaire, 2008), romanul „Vienne le jour” de Gabriela Adamesteanu (Editions Gallimard, 2009, traducere de Marily Le Nir) si numarul „Poetes roumains contemporains” al revistei „Confluences poetiques”.
Salon du Llivre va gazdui intre 13 si 18 martie 1.058 de edituri la 407 standuri, fiind asteptati 200.000 de vizitatori. Salonul mizeaza, in acest an, pe tinerii cititori, cei sub 18 ani putind rasfoi cartile, fara a plati biletul de intrare. In 2010, cind se marcheaza 30 de ani de existenta, Salon du livre va avea ca invitat de onoare literatura franceza.
Sursa: NewsIn