„Nu am vrut sa trezesc un sentiment de ‘Good-bye Lenin’ cu acest film, nu am vrut sa fac un film despre comunism cu tot ce stiu despre aceasta perioada, pentru ca este cliseistic, in opinia mea, si in acest gen de filme, background-ul ia locul subiectului filmului. Eu am vrut ca filmul sa fie despre personaje”, a explicat Mungiu intentiile care au stat la baza realizarii peliculei sale, premiate cu Palme d’Or la Cannes anul trecut.
„Nu am un mesaj de transmis”, a mai adaugat Mungiu. „Incerc sa urmez logica vietii. Nu pun o scena nenaturala intr-un film, doar pentru ca transmite un mesaj. Am filmat nepretentios, in asa fel incit sa existe impresia ca s-ar fi putut intimpla in realitate”, a precizat el.
Pentru „4, 3, 2”, Cristian Mungiu a ales sa foloseasca scene continue, filmate de la un capat la altul fara taieturi, ceea ce a insemnat ca actorii erau obligati sa memoreze si sa sustina dialoguri de pina la 10 minute, fara pauza. „Vlad Ivanov a fost singurul actor pe care l-am avut in minte inainte sa scriu scenariul”, a spus Mungiu.
Intrebat cum s-a descurcat ca producator, regizor si scenarist la acest film, Mungiu a marturisit ca a fost foarte greu, pentru ca stia tot timpul citi bani se cheltuie, care sunt problemele pentru filmarile de a doua zi etc. si si-ar fi dorit sa se poata concentra mai mult asupra muncii de regizor. A reusit, insa, astfel, sa regizeze filmul asa cum a dorit, si acum detine toate drepturile pentru film.
„Ceea ce va spun acuma nu o sa va ajute, la fata locului, cind veti face un film, nu ma va ajuta nici pe mine cind voi face un nou film, pentru ca intotdeauna apar probleme pe care nu puteai sa le prevezi”, le-a spus Mungiu tinerilor prezenti.
A doua editie a Festivalului NexT se desfasoara intre 7 si 13 aprilie, la Cinemateca Eforie, Muzeul Taranului Roman si Orange Concept Store.
Pentru programul festivalului, accesati: http://www.nextproject.ro/festival/agenda