„Cautarile individuale ale artistului il conduc uneori in spatiile din ce in ce mai ascunse, de-a dreptul labirintice, ale unei gindiri sustrase realitatii inconjuratoare, unde iau nastere conceptele cele mai indraznete“, scrie Ileana Pintilie in brosura expozitiei. „Eliminarea imitatiei mimetice a lumii s-a produs in arta romaneasca, in contextul comunismului, la sfirsitul anilor 1960, prin eforturile sustinute ale unor artisti, care au exploatat aceasta cale ca pe un drum nou, adesea riscant. Cercetarile lor ideatice si vizuale au inceput ca niste cautari individuale, initial ignorate de ceilalti, dar au sfirsit prin a avea un impact considerabil in cercurile artistice. Pentru un grup de artisti timisoreni, conceptele vizuale au imbracat forma utopiei, caci cum altcumva ar putea fi definita viziunea lui Paul Neagu asupra structurarii interioare a corpului uman, careia ii raspunde o ierarhie universala a lumii? Sau caracterul holistic al procesului artistic dezvoltat de Bertalan, de Flondor sau de Tulcan? Sau structura pur geometrica a formelor-concepte in lucrarile lui Roman Cotosman?“
Viziunile revolutionare promovate de Stefan Bertalan, Constantin Flondor si Doru Tulcan (la un moment dat membrii ai grupului Sigma, recunoscut international), si separat de Roman Cotosman si Paul Neagu (care se stabilesc in Philadelphia si, respectiv, Londra, in anii 1970), sunt ludic juxtapuse in expozitia In lumina utopiei cu investigatiile noii generatii de artisti tineri – Liliana Mercioiu-Popa, Sorin Neamtu si Sasa-Liviu Stoianovici – interesati de tehnologie si coexistenta limbajelor in modernitate.
Ileana Pintilie este critic de arta, curator si profesor la Universitatea de Arte din Timisoara. Este autorul volumelor Actionismul in Romania in timpul comunismului si Stefan Bertalan. Drumuri la rascruce. A publicat numeroase articole si eseuri de arta contemporana atit in Romania cit si in strainatate si este colaborator al publicatiei ARTMargins. A organizat si curatoriat festivalul de performance Zona in Timisoara, alaturi de numeroase expozitii in tara si in Europa.
Expozitia va fi deschisa pina pe 14 iulie 2011.