Fie ca vorbim de carti esentiale din literatura universala, semnate de autori consacrati (Javier Marías, Charles Bukowski, Cesare Pavese, Eric Maria Remarque, Junichiro Tanizaki, Ida Simons etc.), fie ca vorbim de vocile si tendintele noi din literatura universala de astazi (Jon Kalman Stefansson, David Duchovny, Irina Teodorescu, Philippe Besson, Simon Liberati, Michele Mari, Susan Abulhawa etc. ), dar si de seriile de autor dedicate unora dintre cei mai reprezentativi autori pentru colectia de traduceri a editurii (Vladimir Nabokov, Haruki Murakami), „Biblioteca Polirom“ isi intimpina fanii la aceasta noua editie Gaudeamus cu cei mai indragiti autori, cele mai rivnite carti, toate aflate la reducere (20-30%).
5 titluri Biblioteca Polirom de neratat la Gaudeamus 2016
• Chipul tau maine. Venin si umbra si adio, de Javier Marías, unul dintre cei mai importanti scriitori spanioli contemporani; traduse in peste treizeci de limbi, cartile sale se vind in milioane de exemplare.
Traducere din limba spaniola de Andrei Ionescu
Carte publicata si in editie digitala
Venin si umbra si adio, ultima parte a trilogiei romanesti Chipul tau, maine, este considerat si cel mai reusit roman din acest triptic apartinind lui Javier Marías.
Este sufletul nostru in stare sa suporte ceea ce ne e dat sa traim? Trebuie oare sa povestim intotdeauna ceea ce ni se intimpla? Il cunoastem cu adevarat pe cel alaturi de care traim? La aceste intrebari si la multe altele va raspunde romanul Venin si umbra si adio, piesa ultima care intregeste magistral capodopera lui Javier Marías, o sinteza a viziunii sale existentiale si artistice, deghizata intr-un captivant roman de spionaj.
Chipul tau maine. Venin si umbra si adio va fi lansat simbata, 19 noiembrie, ora 13.30, la standul editurii. Invitati: Iulia Popovici, Andrei Ionescu.
• Seria de autor „Vladimir Nabokov“, Scrisori catre Vera
Traducere din limba engleza si note de Veronica D. Niculescu
Carte publicata si in editie digitala
Scrisorile marelui scriitor catre Vera, sotia sa, pentru prima oara in volum, in limba româna – cronica unei povesti de dragoste de-o viata
„Da, am nevoie de tine, basmul meu. Fiindca tu esti singura cu care pot sa vorbesc despre nuanta unui nor, despre cantecul unui gand – si despre cum, cand am iesit astazi la munca si am privit in fata o floarea-soarelui inalta, ea mi-a zambit din toate semintele. In cea mai mizera parte a Marsiliei, exista un mic restaurant rusesc. Am halit acolo cu marinarii rusi – si nimeni nu stia cine sunt si de unde sunt, pana si eu eram surprins ca purtam candva cravata si sosete fine… din strada se prelingeau o racoare acrisoara si zumzetul serilor langa port. Si ascultand si privind mi s-a parut ca mi-l amintesc pe Ronsard pe de rost si stiu numele oaselor craniului, ale bacteriilor, ale sucurilor de fructe. A fost ciudat.“
(Vladimir Nabokov, intr-o scrisoare catre Vera)
Volumul Scrisori catre Vera va fi lansat sambata, 19 noiembrie, ora 14.00, la standul Polirom. Invitate: Veronica D. Niculescu, Dana Parvan
• Dragoste la 17,50 $, cea mai buna antologie de povestiri a lui Charles Bukowski
Traducere din limba engleza si note de Cristian Neagoe
Carte publicata si in editie digitala
Dragoste la 17,50 $ concentreaza in textele sale intregul univers sordid, cinic si atat de uman al autorului american. Majoritatea lor descriu, din perspectiva protagonistului Henry Chinaski, alter ego-ul autorului, lumea pe care acesta a cunoscut-o foarte bine: o America a periferiilor, saraca, degradata si corupta, intesata de alcoolici, tarfe, vagabonzi si ratati. Sexul, violenta si alcoolul sunt omniprezente, iar prieteniile sunt superficiale si pragmatice. Iubitele insala sau sunt violate, barbatii ucid, fura, se incaiera, dragostea adevarata este rara si efemera. De multe ori prozatorul isi dezvaluie si o fateta jucausa, lasandu-si imaginatia sa se dezlantuie in texte fanteziste, de un umor irezistibil: Chinaski boxeaza cu Hemingway si il face knóckout, e pe cale sa devina cel mai mare scriitor american si e asaltat de femei superbe si bogate. Insa, indiferent daca apeleaza la biografie sau la imaginatie, Bukowski isi impune viziunea asupra lumii si izbuteste sa creeze, din intamplari aparent marunte, literatura de o extraordinara calitate.
Dragoste la 17,50 $ va fi lansat sambata, 19 noiembrie, ora 19.00, la standul Polirom. Invitati: Marius Chivu, Cristian Neagoe
• Seria de autor Haruki Murakami, Meseria de romancier
Traducere din limba japoneza si note de Andreea Sion
Reunite tematic sub umbrela unei incercari personale de a defini impulsul de a scrie proza, eseurile din Meseria de romancier abordeaza teme precum opozitia dintre experienta de viata si experienta livresca, importanta visului, exploatarea zonelor neclare, atrase din subconstient.
„Daca romanele mele au ceea ce s-ar putea numi originalitate, asta se datoreaza libertatii. La varsta de 29 de ani, mi-am spus, dintr-odata, simplu, ca «vreau sa scriu» si am pus pe hartie primul roman. N-am fost nici chinuit de o dorinta puternica, nici incorsetat de reguli privind felul in care trebuie scris un roman. Nu stiam cum merg lucrurile in lumea literara si (din fericire sau din pacate) n-aveam nici vreun model printre scriitorii consacrati la care sa ma raportez. Voiam doar sa scriu, in stilul meu, un roman care sa-mi reflecte sufletul – atat si nimic mai mult. Am simtit un impuls foarte puternic si, fara sa ma gandesc prea mult la ce avea sa urmeze, m-am asezat la birou si am inceput sa scriu la intamplare. Iar cand faceam asta, aveam un sentiment foarte viu de placere si libertate.“
(Haruki Murakami)
• Coaja de nuca, de Ian McEwan
Traducere din limba engleza si note de Dan Croitoru
Carte publicata si in editie digitala
Lansat simultan in Marea Britanie si SUA la inceputul lunii septembrie 2016, Coaja de nuca este o poveste clasica despre crima si tradare, relatata din perspectiva unui narator cu o viziune si o voce unice in literatura ultimilor ani – un fetus a carui mama si-a inselat sotul cu fratele acestuia si acum planuieste sa-l otraveasca. Dar un fetus inzestrat cu constiinta, perfect ancorat in actualitatea acuta a atentatelor teroriste din inima Europei, a noului razboi rece dintre Rusia si SUA, a tragediei refugiatilor. Un thriller psihologic plin de suspans, Coaja de nuca este o dovada de virtuozitate literara si, totodata, un omagiu adus lui William Shakespeare la 400 de ani de la moartea acestuia.
Lansarea romanului Coaja de nuca va avea loc sambata, 19 noiembrie, ora 16.30. Invitati: Cristian Teodorescu si Dan Croitoru.
Colectia „Biblioteca Polirom“, coordonata de Bogdan-Alexandru Stanescu, numara pana in prezent peste 1.000 de titluri.
In perioada 16-20 noiembrie 2016, va avea loc cea de-a XXIII-a editie a Targului International Gaudeamus – Carte de invatatura, ce se va desfasura in Pavilionul Central Romexpo din Bucuresti.
Editurile Polirom si Cartea Romaneasca vor fi prezente la aceasta editie Gaudeamus cu peste 1000 de titluri, cu reduceri de pret si oferte speciale accesibile publicului larg. Nelipsite vor fi cartile la pretul de 10 lei, dar si reducerea de 20-30% pentru volumele prezente la stand.
Programul complet de evenimente Polirom si Cartea Romaneasca la Gaudeamus 2016, aici.