Descarcati fisier audio in format mp.3 – Norman Manea despre drumul sau spre succesul international.
Astazi, 15 aprilie, de la ora 17.00, la sediul Institutului Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38) – Editura Polirom lanseaza seria de autor „Norman Manea”. Vor participa, alaturi de autor, Carmen Musat, critic literar, redactor-sef al revistei Observator Cultural, Paul Cernat, critic literar, Silviu Lupescu, director general al Editurii Polirom, Tania Radu, vicepresedinte al ICR, Mircea Mihaies, vicepresedinte al ICR.
Supravietuitor al Holocaustului, scriitorul a parasit tara in 1986. A revenit in 1997, insa momentul a fost unul, mai degraba, deprimant pentru Norman Manea si a refuzat orice contact cu media sau intilnirile publice.
Radu Calin Cristea (directorul institutiei-gazda) si Carmen Musat (redactor-sef al revistei “Observator cultural”) au fost amfitrionii intilnirii de la MNLR, organizata sub egida saptaminalului “Observator cultural”, care a reunit personalitati precum Leon Volovici, Ion Vianu, Andrei Oisteanu, Nicolae Breban, Ioana Ieronim, Bedros Horasangian.
“Dupa parerea mea, desi isi scrie operele in limba romana, Norman Manea a avut sansa ca ele sa aiba o circulatie universala. Mai mult decit atit, cartile sale au devenit un reper nu numai pentru literatura romana, ci pentru cea mondiala. Cartile lui Norman Manea erau cunoscute si apreciate si inainte de plecarea sa din tara, in 1986. Probabil ca, in cazul sau, exilul a fost in acelasi timp o sansa si o nesansa. Succesul sau se poate datora astazi si nesansei de a nu putea sa traiasca liber in Romania anilor comunisti. Dupa 1990, desi foarte apreciat pe plan international, Norman Manea este certat cu oarecare mefienta in unele cercuri poate si pentru ca si-a asumat dintotdeauna dreptul incomod de a spune intotdeauna ce gindeste, de a fi intotdeauna o constiinta critica.”, a afirmat Carmen Musat in debutul dialogului cu publicul.
Succesul literaturii peste hotare vine din relatiile firesti umane
Norman Manea a vorbit despre relatia sa cu Romania, dar si despre propriul succes, incercind sa raspunda si la intrebarea “cum poate fi exportata literatura romana”. Potrivit acestuia, literatura romana nu va ajunge mai cunoscuta peste hotare neaparat prin aparitia unor agenti literari autohtoni puternici, ci prin contactul intre editori, printr-o “relatie omeneasca”. “Pentru dezvoltarea pietii literaturii romanesti trebuie sa existe un contact firesc intre culturi, intre editori, iar restul, daca vine, vine de la sine, vine prin prietenii literare, prin curiozitati literare, prin fraternizari intre autori, printr-o relatie omeneasca”, a precizat Norman Manea.
Autorul a vorbit si despre noul sau proiect literar – romanul intitulat provizoriu Impostura – o privire asupra exilului.
“Sint un scriitor dificil”
Scriitorul a trecut in revista si “legendele” care circula despre sine in Romania si, fara tabu-uri, a facut referire si la “conspiratiile” pe care le vad unii in apartenenta la iudaism si “avantajele” ce ar deriva din aceasta. A afirmat ca succesul sau ar fi venit mult mai greu daca la momentul exilului fortat in Statele Unite ale Americii nu ar fi avut deja o carte tradusa in germana. Norman Manea a precizat, mai mult, ca accesul pe piata germana i-a fost mijlocit chiar de doi scriitori romani de limba germana.
“Una dintre legendele care circula aici este si aceasta – ca am fost un obiect de marketing foarte staruitor si eficient, si astfel, inclusiv prin conspiratia iudaica si foarte buni agenti, am fost propulsat drept spre luna. Lucrurile nu au stat asa. Prima mea carte care a aparut in Occident a fost in Germania si datorita unor scriitori romani de limba germana pe care nu ii cunosteam. Cind am ajuns in America, aveam o carte in Germania cu excelente recenzii in presa. S-a intimplat, nu a fost nici un marketing la mijloc, nu pot sa spun ca s-a intimplat datorita extraordinarei mele relevante. S-a intimplat asa. Daca nu as fi avut aceasta carte in America – nu vreau sa imi tai singur craca de sub picioare si sa spun ca nu s-ar fi intimplat nimic -, dar cu siguranta s-ar fi intimplat mai greu si foarte lent. Marketingul – atit pentru aceasta prima carte, cit si pentru celelalte – a fost al editurii. Si a fost unul modest, fiind un scriitor din Europa de Est.”
Norman Manea a mai precizat ca este constient de faptul ca nu se incadreaza in categoria scriitorilor de masa, ci, mai degraba, in aceea a scriitorilor “dificili”. “Nu sint cel mai bun produs vandabil.”
Abordind tema autorilor romani de export, scriitorul a declarat: “Din ceea ce vad, exista o anumita circulatie, se traduc volume in strainatate. Cind venea un scriitor roman din strainatate, ne pregateam sa-l primim cum se cuvine. Venea si vedea ca e pe masa si brinza, si carne… Si ne intreba de ce ne plingem. Dar ii explicam faptul ca pentru a le avea ne-am folosit, timp de trei saptamini, toate relatiile posibile pentru a face rost si de brinza, si de carne… Cineva care ar veni astazi si ar auzi ca scriitorii romani se pling si le-as prezenta numarul de edituri care exista in Romania, numarul de publicatii literara si culturale, dintre care foarte multe de calitate, ar zice: care-i chestia?”.
Programul urmatoarelor zile
Lansarea primelor patru volume ale seriei de autor “Norman Manea” de la Polirom este gazduita marti, 15 aprilie, de Instititutul Cultural Roman (de la ora 17.00, cu participarea criticilor Carmen Musat si Paul Cernat, a directorului general al Editurii Polirom, Silviu Lupescu, precum si a Taniei Radu si Mircea Mihaies, vicepresedinti ai ICR).
Miercuri, tot de la ora 17.00, Grupul pentru Dialog Social organizeaza dezbaterea “Exilul – o trauma privilegiala”, moderata de scriitorii Gabriela Adamesteanu si Stelian Tanase. Iar joi, Norman Manea va sustine la Colegiul Noua Europa conferinta “Imposibilitati kafkiene” (ora 17.00).
Scriitorul va pleca apoi la Cluj, unde Universitatea “Babes-Bolyai” ii decerneaza titlul de Doctor Honoris Causa pe 21 aprilie, iar pe 22 aprilie este primit de Facultatea de Litere a Universitasii clujene pentru a lansa seria de autor de la Polirom impreuna cu Ruxandra Cesereanu si Corin Braga.
Universitatea Bucuresti ii va decerna titlul de Doctor Honoris Causa pe 24 aprilie. Programul mai cuprinde o conferinta la Facultatea de Litere si este posibila o masa rotunda alaturi de Orhan Pamuk si Antonio Tabucchi.
Ultima intilnire cu publicul va avea loc pe 30 aprilie, la Sibiu, unde Norman Manea va fi prezent impreuna cu Antonio Tabucchi la Biblioteca Astra (ora 18.00). (George Onofrei)