Cea de-a doua editie a Noptii Institutelor Culturale este organizata de ICR in parteneriat cu British Council, Institutul Goethe, Institutul Italian de Cultura, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Ungar, Institutul Polonez, Centrul Ceh si Institutul Francez. In toate aceste institute, in noaptea de 27 spre 28 iunie se vor organiza proiectii de film, spectacole de dans si muzica, expozitii si petreceri.
Institutul Cultural Roman
Manifestarile vor debuta la ora 18.00, cu expozitia de benzi desenate „Europenii ii privesc pe europeni”. Conceptia si textele expozitiei apartin lui Jean Auquier, iar scenografia lui Didier Geirnaert. La vernisaj vor vorbi Lidia Badea, responsabil activitati bilaterale, Delegatia Valonia-Bruxelles, Dodo Nita, presedintele Asociatiei Bedefililor din Romania, si desenatorul Alexandru Ciubotariu. Expozitia va fi gazduita de Institutul Cultural Roman in perioada 27 iunie – 8 iulie.
De asemenea, incepind cu ora 19.00, ICR va fi gazda „Ultimilor rapsozi”, un grup de 25 de sateni care vor desfasura activitati tipice locului lor de bastina, Vinerea, judetul Alba. Astfel, publicul va putea sa guste bucate pregatite de ei, sa-i cunoasca pe oamenii importanti din sat – potcovarul, timplarul, dulgherul, iconarul, fierarul -, si va discuta cu Grigore Lese.
Seara va continua cu proiectia unor documentare, printre care: „Obiceiuri din Bucovina”, realizat in 1937 de Fundatia Culturala Regala Principele Carol, cu colaborarea „Societatii Compozitorilor Romani” si a Oficiului National de Turism; „Obiceiuri folclorice de iarna din Romania”, realizat de studioul de film „Alexandru Sahia” la sfirsitul anilor ’60, cu un comentariu in limba franceza. In plus, va fi proiectata si o serie de scurtmetraje despre fondul etnografic bucovinean, realizate in anii 1973-1974 de regizorul de filme documentare Ion Filip.
Institutul Cultural Francez
La Institutul Francez, evenimentele vor debuta la ora 18.00 si vor dura aproximativ noua ore. Astfel, in holul Institutului va fi „Cutia cu muzica”, o selectie a unor titluri din repertoriul muzical francez, in timp ce in curtea interioara se vor degusta specialitati frantuzesti, iar salile institutiei vor gazdui reprezentatii de dans, muzica si teatru.
Si sala Elvira Popescu a Institutului Francez se va deschide pentru public, fiind proiectate filmele: „Cind eram cintaret” de Xavier Giannoli (2006), „Azi eram frumoasa, juna” de Alexandra Gulea (2008), „Cintecele de dragoste” de Christophe Honore (2007) si „Nu pe gura” de Alain Resnais (2003).
Centrul Cultural Ungar si Institutul Polonez
In acelasi timp, Centrul Cultural Ungar si Institutul Polonez vor organiza o serie de manifestari culturale la sediul Centrului Ungar, sub titulatura „Warsaw – Budapest: Night Express”. Printre manifestarile pregatite de cele doua institute se remarca un concert sustinut de la ora 2.00 de A.G. Weinberger, un spectacol de dans modern interactiv cu Zsigmond Emoke si Cseresznyek David (ora 1.00).
Totodata, nume sonore ale Scolii Poloneze a Afisului vor fi reunite in expozitia „Motive romanesti in afisul polonez”, menita sa prezinte creatii dedicate filmelor romanesti care au rulat pe marile ecrane din Polonia, pelicule regizate de Liviu Ciulei, Dan Pita, Mircea Veroiu si Sergiu Nicolaescu.
De la inceputul noptii pina la ora 23.45, vizitatorii sint invitati sa participe si la concursurile lansate de Centrul Cultural al Republicii Ungare si Institutul Polonez, sub forma unei anchete cu intrebari culturale. Inainte de miezul noptii se vor juriza raspunsurile, iar cistigatorii vor fi premiati.