Marti, 27 octombrie, la ora 18.00, in sala „B. Fondane” de la Centrul Cultural Francez va avea loc prima parte a evenimentului, in cadrul careia se va proiecta fimul „Dieses Jahr in Czernowitz” („Anul acesta in Cernauti”) de Volker Koepp (subtitrare in engleza, 2004, 134 min). Filmul descrie soarta evreilor originari din Cernauti (oras in care s-a nascut si Paul Celan), dar care acum sint stabiliti in Berlin, Viena si Statele Unite. Norman Manea, Katja Rainer, Evelyne Mayer, Harvey Keitel si Eduard Weissmann isi joaca propriile roluri. Ei isi viziteaza fostul camin si isi amintesc cu aceasta ocazie atit momentele fericite ale traiului lor in Cernauti, dar si perioadele de persecutie.
Prof. Andrei-Corbea Hoisie, unul dintre cei mai autoritari critici ai operei lui Paul Celan, va face prezentarea filmului si o scurta introducere in viata si opera lui Paul Celan. „Intregul film reprezinta un permanent memento vizavi de opera lui Celan si de cea a generatiei de poeti cernauteni din Diaspora de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Lumea evocata este cea din care au iesit Celan si ceilalti, fara de care opera lor n-ar fi fost posibila”, sustine Hoisie.
Cea de-a doua parte a evenimentului va avea loc pe data de 12 noiembrie, de la ora 18.30. Cu aceasta ocazie va fi prezentata editia in limba romana a seriei „Opere Paul Celan” (care a aparut de curind la Editura EST), in prezenta germanistilor Markus Fischer si Andrei Corbea Hoisie, si va fi proiectat filmul „Duo pentru Paoloncel si Petronom” de Alexandru Solomon (documentar artistic construit sub forma unui dialog poetic intre Celan si prietenul sau, scriitorul Petre Solomon, pe fundalul istoriei zbuciumate a anilor 1940-1947).
Paul Celan (1920-1970) – traducator si scriitor de limba germana, pe numele sau real Paul Pessach Antschel, s-a nascut la Cernauti, intr-o familie de evrei germani, si a primit cetatenia franceza pe 8 iulie 1955. Este considerat drept unul dintre cei mai mari poeti de limba germana de dupa razboi, opera sa fiind compusa din lucrari absolut novatoare, influentata semnificativ de actiunea de exterminare a evreilor in Europa. Numele sau de scriitor este anagrama patronimului Ancel (in romana) sau Antschel (in germana).