Pe 19 iunie, de la 20.00, cinefilii se vor putea bucura de marele cistigator la Oscar 2010, de filmele care au luat Ursul de Aur si Ursul de Argint la Berlin, de premiantii BAFTA, European Film Academy si Clermont Ferrand in 2010. Noaptea lunga de la TNB/ ArtExpo va include si o selectie cu cele mai populare filme la editia Anim’Est 2009, precum si scurtmetrajele din sectiunea horror „Umbre”, de la TIFF 2010. In plus, patru dintre cele mai premiate scurtmetraje romanesti din ultimul an vor fi prezentate publicului chiar de catre regizorii Tudor Jurgiu, Adrian Sitaru, Alexandru Mavrodineanu si Paul Negoescu.
NOAPTEA LUNGA A FILMELOR SCURTE este cel mai mare eveniment anual organizat de ShortsUP Romania, un festival neconventional de scurtmetraje, a carui misiune este aceea de a aduce publicului romanesc filme de scurtmetraj valoroase, care nu au un canal de distributie dedicat.
Razvan Crisan, fondator ShortsUP, spune despre eveniment: „Este o performanta si pentru noi alcatuirea unui astfel de program, exclusiv din filme cistigatoare in ultimul an in marile competitii ale lumii. Iar faptul ca publicul de la noi le poate vedea atit de repede, in cadrul unui singur eveniment, concomitent in 4 orase, este cu siguranta o premiera. Ne bucuram de largirea echipei si de faptul ca publicul din marile centre urbane isi doreste sa vada scurtmetraje”.
„Sintem bucurosi sa continuam sa sustinem industriile creative prin evenimentele organizate de ShortsUP, evenimente care concentreaza interesul romanilor pentru scurtmetraje, o zona ce continua sa creasca an de an. Noaptea Lunga a Filmelor Scurte va deveni, cu siguranta, un reper cultural, oferind publicului din Romania cele mai recente scurtmetraje, premiate la marile festivaluri internationale”, a spus David Perrotta, Senior Director, Customer Experience, Vodafone Romania.
Prima editie a evenimentului NOAPTEA LUNGA A FILMELOR SCURTE a avut loc pe 26 iunie 2009 si a adunat, numai in Bucuresti, 2000 de iubitori de scurtmetraje.
Biletele pentru evenimentul din Bucuresti sint puse in vinzare prin reteaua Eventim, online sau in librariile Carturesti si magazinele Vodafone. In limita locurilor ramase, se vor putea achizitiona si la intrare, in seara evenimentului. Pretul unui bilet este 25 lei.
Unde, ce, cind
Simbata, 19 iunie, de la 20.00, se da startul evenimentului concomitent in 4 orase: Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara.
Dupa o ora de warm-up, cu muzica si alte forme de arta conexe filmului, incepe programul cu cele mai premiate scurtmetraje ale anului. Filme scurte din toate colturile lumii, nominalizate sau premiate la Oscar, Berlin sau European Film Academy ii vor tine in priza pe participantii la maraton pina dupa ora 5.00 dimineata. Programul include si un Best Of Anim’est, precum si selectia de scurtmetraje horror de la Tiff – in total noua ore de cinema in doze mici.
Logorama e animatia cistigatoare la Oscar despre curse de masini printre animale salbatice, pe fondul unei teribile, dar amuzante crize a ostaticilor. Premiatul cu Ursul de Aur, Incident la o banca, reconstruieste in detaliu un fals si absurd jaf armat. Iar cistigatorul BAFTA, September, surprinde schimbarea din viata unui personaj trist, odata cu aparitia unui adolescent inzestrat.
Din program mai fac parte: Nunta lui Oli, Muzica in singe, Derby si Colivia, citeva dintre scurtmetrajele romanesti cele mai apreciate in acest moment in marile competitii cinematografice.
La Bucuresti, enimentul are loc la Teatrul National/ Galeriile Artexpo. Cinci sali de proiectie, intre care o terasa in aer liber, 2 zone de lounge, cu fotolii si baruri cu racoritoare si gustari ii astepta pe bucuresteni simbata 19 iunie, de la 20.00. Seara va incepe cu o ora de muzica si clipuri Massive Attack, un preambul la concertul din 27 iunie al faimoasei trupe. Biletele pentru Noaptea Lunga a Filmelor Scurte din Bucuresti sint puse in vinzare prin reteaua Eventim, online sau in librariile Carturesti si magazinele Vodafone. Pretul unui bilet este 25 lei. In limita locurilor ramase, se vor putea achizitiona si la intrare, in seara evenimentului.
La Cluj, maratonul de scurtmetraje se desfasoara la Fabrica de Pensule. La Timisoara, Noaptea Lunga se desfasoara la Club Setup iar la Iasi, evenimentul are loc la centrul de conferinte Cuza din Hotel Unirea. Pretul unui bilet la Iasi, Cluj si Timisoara este 15 lei.
Program
21:00 Filme Open UP:
Cum trece timpul/ Comme le temps passe – Franta, 2009, r. Cathy Verney
La 30 si ceva de ani, parizianul Baptiste, impreuna cu sotia, viziteaza un cuplu de prieteni cu care nu s-au vazut de multi ani. Prilej de trecere in revista a amintirilor, dar si a alegerilor de viata foarte diferite. Filmul a cistigat premiul publicului la Clermont-Ferrand, cel mai prestigios festival de scurtmetraje din lume.
Nunta lui Oli – Romania, 2009, r. Tudor Jurgiu
In bucataria lui din Bucuresti, Dorel se pregateste pentru ce pare a fi o petrecere. De fapt, este vorba de nunta fiului sau, care are loc in SUA. Cum e sa fii invitat la nunta prin webcam?
Logorama – Franta, 2009, r. Hervé de Crecy , H5, François Alaux , Ludovic Houplain
Curse de masini printre animale salbatice si o teribila si complicata criza a ostaticilor… Animatie cistigatoare la Oscar.
22:30 Filme Warm UP:
Incident la o banca / Händelse vid bank – Suedia, 2010, r. Ruben Östlund
O reconstructie detaliata si foarte amuzanta a unui fals jaf armat la banca. Trofeul Ursul de Aur pentru scurtmetraj.
Frumoasa din Padurea Adormita a bunicii /Granny O'Grimm's Sleeping Beauty – Irlanda, 2008, r. Nicky Phelan
Bunica povesteste „Frumosa din Padurea Adormita” din perspectiva zinei batrine, pe care n-a invitat-o nimeni la botez. O face oare din razbunare? Nominalizat la Oscar, categoria animatie.
Muzica in singe – Romania, 2010, r. Alexandru Mavrodineanu
O auditie la un faimos producator de manele; tatal si fiul sint aproape de visul lor. Lucrurile nu merg insa asa cum se asteptau, dar, uneori, fericirea vine de unde nu te astepti. Cu Andi Vasluianu si Dorotheea Petre. Nominalizat la Clermont-Ferrand 2010.
Wallace&Gromit: A Matter of Loaf and Death – Marea Britanie, 2008, r. Nick Park
Mica afacere a lui Wallace si Gromit e in pericol atunci cind un ucigas misterios ameninta toate brutariile din oras. Animatie cistigatoare la Premiile BAFTA.
23:50 Filme Winners UP:
Noii Locatari /The New Tenents – SUA/Danemarca, 2009, r. Joachim Back
Un vecin indiscret, un traficant de droguri ce-ti ingheata singele in vene si un sot ce flutura o arma. Noul lor apartament isi dezvaluie o istorie terifianta intr-un film amuzant, romantic, dar si inspaimintator. Cistigator la Oscar, sectiunea fictiune.
Mic dejun la Paris/ French Roast – Franta, 2008, r. Fabrice O. Joubert
Un om de afaceri isi savureaza cafeaua intr-o cafenea pariziana si descopera ca i-a disparut portofelul. Nominalizat la Oscar, categoria animatie.
Derby – Romania, 2010, r. Paul Negoescu
Intr-o seara, Mircea isi aude fiica de 15 ani facind sex cu prietenul ei in camera alaturata.
Film nominalizat la Festivalul de la Berlin.
In loc de Abracadabra/ Instead of Abracadabra – Suedia, 2009, r. Patrik Eklund
Tomas e cam batrin pentru a locui cu parintii, dar visul sau de a deveni magician nu-i da alta sansa. Nominalizat la Oscar, categoria fictiune.
01:10 Filme invitate: TIFF 2010, sectiunea Umbre
02:00 Filme Cheer UP:
Hayerida (The Descent) – Israel, 2009, r. Shai Miedzinski
O familie cauta o piatra. O piatra ce ar putea deveni piatra funerara a fiului lor. Cautarea se transforma intr-o aventura. Cistigator al Ursului de Argint.
Doamna si Coasa/ The Lady and the Reaper – Spania, 2009, r. Javier Recio Gracia
O doamna batrina si simpatica isi astepta moartea pentru a-l reintilni pe sotul pierdut. Dar, cind vine vremea, un doctor arogant tine sa-i salveze viata cu orice pret. Animatie nominalizata la Oscar.
Colivia – Romania/Olanda, 2009, r. Adrian Sitaru
Cina. Mama si tata maninca, in timp ce fiul isi face aparitia cu un porumbel ranit in brate. Va gasi baiatul intelegere la ai lui? Filmul a cistigat premiul DAAD Short Film Prize la Berlin.
Pestisorul de Aur/ Miracle Fish – Australia, 2009, r. Luke Doolan
La aniversarea celor 8 ani, Joe isi doreste ca toti oamenii din lume sa dispara. E posibil ca visul lui sa fi devenit realitate? Fictiune nominalizata la Oscar.
03:30 Filme invitate: Best of Anim’est 2009
04:30 Filme Waking UP:
Septembrie/ September – Marea Britanie, 2008, r. Stewart le Maréchal, Esther May Campbell
Intr-un colt uitat de lume, Marvin are o viata trista. Aparitia unui adolescent extraordinar ii schimba insa complet viata. Cistigator BAFTA.
Usa/ The Door – Irlanda/Ucraina, 2008, r. Juanita Wilson
Un barbat si familia sa au de-a face cu teribilele urmari ale dezastrului de la Chernobyl. Nominalizat la Oscar, categoria fictiune.
Venus si eu / Venus vs Me – Belgia, 2009, r. Nathalie Teirlinck
Marie are 12 ani, dar inca nu se poate desprinde de copilarie. Cind mama i-l prezinta pe noul sau iubit, fata incearca cu disperare s-o recistige numai pentru ea. Scurtmetrajul a obtinut premiul Academiei Europene de Film.
Filme invitate:
TIFF 2010, sectiunea Umbre:
FlourTown, SUA, 2008, r. William Slichter
La Casa Brown, Spania, 2009, r. Isaac Berrokal
Harmsaga, Islanda, 2008, r. Valdimarr Jóhannsson
Bak lukkede dører, Norvegia, 2008, r. Aleksander Nordaas
Lazarus Taxon, Spania, 2008, r. Denis Rovira
Le tonneau des Danaïdes, Franta, 2009, r.David Guiraud
Vigilancia, Spania, 2009, r. Gonzalo Zona
Best of Anim’est 2009:
Post! Germania, 2008, r. Matthias Bruhn, Christian Asmussen
Catelul negru pisacios, Romania, Fabrica de desene: Dan Panaitescu
The Parachute Ending, 2009, Birdy Nam Nam, r. Steve Scott
Mexican Standoff, SUA, 2008, r. Bill Plympton
Firul Ariadnei, Romania-Ungaria, 2009, r. Bertoti Attila
Trei surori si Andrei, Bulgaria-Germania, 2009, r. Boris Despotov, Andrey Paounov
Zgomot alb, Romania, 2009, r. Marius Pandele
Copacul Urban, Romania, 2009, r. Vali Chincisan
Soft Plants, Belgia, 2008, r. Emma de Swaef
Asa spun pasarile, Olanda, 2008, r. Linde Faas
Sa nu conduci niciodata cind esti mort, Germania, 2009, r. Gregor Dashuber
Aripi si visle, Letonia, 2009, r. Vladimir Leš?iov
Mei Ling, Franta, 2009, r. Stéphanie Lansaque, François Leroy
Fantoma de la cinema, Olanda, 2008, r. Erik van Schaaik