„Au avut loc niste reduceri bugetare pentru cultura, dar oricum raminem in aceeasi zona de 0,20% din PIB. Nu e o schimbare majora. In viziunea mea este un procent total insuficient, nu e o noutate, nu ma asteptam ca un Guvern ales intr-un an de criza sa faca o modificare tocmai in acest domeniu. Este o mare problema, care de 20 de ani ne apasa foarte mult pe toti consumatorii de cultura, creatorii de cultura, publicul larg. Este o filozofie bugetara care vine de departe si eu o consider gresita”, a declarat Paleologu.
El a mai spus ca Romania e „cam la coada Europei”, in privinta bugetului alocat Culturii. „Trebuie sa comparam pe plan international ce se intimpla si, o spun foarte deschis, sintem cam la coada Europei in ceea ce priveste proportionalitatea acordata culturii”, a afirmat ministrul.
Ministrul Culturii a adaugat ca vrea sa publice o „carte neagra a patrimoniului”, in care sa arate cit de mare este nevoia de fonduri pentru acest domeniu, subliniind ca este gresita ideea ca activitatile culturale nu pot aduce bani la buget.
„Vreau sa initiez un proiect de publicare a unei carti negre a patrimoniului in Romania, pentru ca avem de-a face cu o situatie de criza majora. Nu dateaza de ieri de azi. Poate ca doar s-a agravat in ultima vreme, pentru a avea o viziune clara despre necesitatile de bani pentru intretinerea patrimoniului si valorificarea patrimoniului. Este vorba despre o lupta de durata lunga. Nu-mi fac iluzii ca voi face miracole in urmatoarele luni. Nu despre asta este vorba, ci este vorba de a prezenta un tablou general, un deviz aproximativ, ca instrument de obtinere a unor fonduri superioare in urmatorii ani”, a spus Theodor Paleologu.
El a adaugat ca si cultura este „un domeniu care aduce bani”. „In viziunea mea, cultura este un domeniu care aduce bani si este gresita ideea ca activitatile culturale nu fac decit sa inghita bani”, a incheiat ministrul.
Bugetul Ministerului Culturii este in acest an de 1,13 miliarde lei (0,2% din PIB).