Ceremonia marcheaza ziua internationala a francofoniei (20 martie) si va avea loc in prezenta presedintelui ICR, Horia-Roman Patapievici, a reprezentantilor OIF si corpului diplomatic, precum si a presei. Ea va fi urmata de un recital al pianistului Sandu Sandrin, cu piese de Liszt, Enescu, Debussy si Chopin.
Linda Le, nascuta in Vietnam in 1963, a parasit Saigonul in 1977, impreuna cu mama si surorile sale. Pierderea tatalui marcheaza profund literatura acestei scriitoare care de la virsta de 18 ani a ales sa se exprime exclusiv in limba franceza. La 18 ani, scrierile lui Cioran sint o revelatie si o influenta profunda pentru ea. Primul ei succes international este romanul Evangheliile crimei, in 1992. O trilogie bintuita de figura tatalui absent – Parcele (1997), Voci (1998) si Litera moarta (1999) ii consolideaza statutul de figura majora a literaturii franceze contemporane. Ultimele sale aparitii sint romanul In memoriam (2005) si eseul In adincurile necunoscutului, in cautarea noului (2009).
Creat in memoria poetului, filosofului si eseistului roman B. Fundoianu, mort la Auschwitz si ale carui opere majore au fost scrise in limba franceza, premiul este acordat an de an unui scriitor de origine alta decit franceza, dar care scrie in limba lui Victor Hugo. Ajunsa la a patra editie, distinctia a fost inminata in 2006 cehului Petr Kral, in 2007 tunisianul Abdelwahab Meddeb, iar in 2008 ciadianului Nimrod.
Distinctia patronata de ICR Paris in colaborare cu asociatia Printemps des poetes si Societatea de Studii B. Fondane este acordata pentru poezie, proza poetica si eseu.