“Un film de neratat” (Variety), “magnific” (The Independent),“o pelicula captivanta, de cinci stele” (The Times), cu o “magie seducatoare” (The Telegraph), PINA a cistigat doar intr-o singura saptamina Marele Premiu la 3D Festival din Paris (24-26 mai 2011) si Premiul pentru Cel mai Bun Documentar German la Dokville (26-27 mai 2011).
Asa cum este prezentat de regizorul Wim Wenders, PINA este un film pentru Pina Bausch, una din cele mai importante si apreciate coregrafe ale dansului contemporan. Filmat in 3D cu trupa de dans Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, productia ilustreaza revolutionara si originala arta a marii coregrafe germane care a murit in vara anului 2009. Filmul ii introduce pe spectatori intr-o dimensiune noua, invitindu-i intr-o calatorie senzuala, cu imagini uimitoare: pe scena alaturi de trupa de dans, inafara teatrului, in oras si in zonele din apropierea orasului industrial Wuppertal – locul unde pentru 35 de ani Pina Bausch a trait si creat.
Gindit initial alaturi de Pina Bausch, documentarul era planuit sa intre in productie in vara lui 2009. Insa, cu doar doua zile inainte de inceperea filmarilor, lumea dansului si nu numai a pierdut-o brusc pe Pina Bausch, la cinci zile dupa ce a fost diagnosticata cu cancer. Regizorul Wim Wenders a dorit sa abandoneze proiectul, dar a revenit asupra lui la insistentele dansatorilor, prietenilor si familiei coregrafei Pina Bausch. Astfel s-a nascut PINA – un film pentru Pina Bausch. Noul concept al filmului includea, pe linga fragmente din patru spectacole reprezentative pentru cariera coregrafei: “Café Müller“, “Le Sacre du printemps“, ”Vollmond“ and “Kontakthof“, imagini de arhiva cu Pina Bausch inserate in mod inovativ in lumea 3D, alaturi de reprezentatiile solo spectaculoase ale dansatorilor.
“Kontakthof” poate fi considerat suma creatiilor semnate de Pina Bausch. Artista a realizat spectacolul cu trupa ei de dans in 1978 iar ani mai tirziu, in 2000 l-a pus in scena cu dansatori amatori: femei si barbati cu virsta de peste 65 de ani. “Kontakthof” jucat si dansat de oameni in virsta exprima o perceptie speciala asupra frumusetii, a gratiei, a mortalitatii, imbatrinirii si nu in ultimul rind emotiei si pasiunii. Opt ani mai tirziu, in 2008, experienta “Kontakthof” a continuat cu punerea in scena a spectacolului cu adolescenti cu virste cuprinse intre 14 si 18 ani, care a adus o alta perspectiva asupra acestuia. Spectacolul „Kontakthof”, interpretat de tineri, a facut subiectul ultimului film in care a aparut Pina Bausch: Dancing Dreams de Anne Linsel si Rainer Hoffmann.
Filmul a avut premiera in Romania pe 24 mai.