Pisica albastra este un spectacol seducator despre viata unei fetite crescute la circ dupa ce este parasita de parinti si a carei existenta devine un imens spectacol. Avind la baza un text original scris de actorul si poetul Emil Catalin Neghina, Pisica albastra aduce un omagiu artistului in general pentru sacrificiul si dedicatia fata de munca sa. Piesa se constituie ca o confesiune cu momente de profunzime si forta transpuse dinamic si emotionant pe scena de actrita Gabriela Neagu. Aceasta declara ca isi doreste ca acest spectacol sa emotioneze, sa scoata publicul din realitatea chinuitoare si sa aduca o stare de bine.
One woman show-ul Pisica albastra este realizat din mai multe episoade narative ce se impletesc cu noua momente muzicale in care actrita interpreteaza live cintece din repertoriul unor interpreti celebri ca Enrico Caruso, Edith Piaf, Jacques Brel, Elvis Presley, Dalida, Ella Fitzgerald, Janis Joplin, Yves Montant, Mahalya Jackson si Miles Davis.
Fiecare reprezentatie a spectacolului va fi urmata de o expozitie cu fotografii realizata de Catalin Neghina si continind momente din spectacol.
Pretul unui bilet este de 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere. Biletele au fost puse in vinzare la agentia teatrala din bvd. Nicolae Balcescu si online pe bilete.sibfest.ro. Urmatoarea reprezentatie pentru acest spectacol a fost programata joi, 20 ianuarie, ora 19:00.
Pisica Albastra
de Emil Catalin Neghina
un spectacol muzical cu Gabriela Neagu
regia: Mona Marian
scenografia: Gina Tarasescu Jianu
video design: Cristian Luchian
regia tehnica: Nicusor Vacariu
durata aproximativa: 1h30min
Pisica albastra reprezinta pentru mine un prilej de calda rememorare si un modest omagiu adus tuturor celor pe care i-am cuprins si purtat in inima mea de-a lungul carierei: profesorilor care m-au indrumat, colegilor, prietenilor care m-au sustinut si au crezut in mine, oamenilor dragi care mi-au fost alaturi, m-au incurajat, pretuit si iubit. Povestea Pisicii este farima mea de recunostinta fata de toti aceia care, asemeni bunului Pierrot din poveste, au contribuit la formarea mea ca artist. Printre ei, regretatul actor si regizor Val Paraschiv, mentorul prin excelenta a carui imagine va ramine mereu vie in memoria mea afectiva si caruia as dori sa ii dedic acest spectacol, in semn de gratitudine pentru a-mi fi insuflat forta credintei interioare si constiinta gestului exemplar.
Gindul calauzitor care m-a insotit in selectia pieselor muzicale a fost acela de a aduce in prim plan interpreti marcati de destine zbuciumate, interpreti precum Enrico Caruso, Edith Piaf, Jacques Brel, Elvis Presley, Dalida, Ella Fitzgerald, Janis Joplin, Yves Montant, Mahalya Jackson, Miles Davis si a reda prin acestea o parte din tribulatiile lor.
Munca la spectacol mi-a oferit sansa inegalabila de a-mi face noi prieteni cu care am format o echipa. Ei se numesc Mona, Gina, Catalin si Ramona si alaturi de ei am petrecut clipe frumoase. Dincolo de toate, spectacolul s-a nascut din pasiune, daruire si bucuria de a impartasi.
[Gabriela Neagu]
Monodrama Pisica Albastra este un pretext pentru a face o reverenta Artistului, indiferent de stirpea de provenienta sau de domeniul creativ unde respira. Primul gind ma duce la sacrificiu. Si cind spun sacrificiu ma refer la ciuntirea in special a vietii personale. Travaliul la care este supus, faptul ca energiile lui cele mai intime sunt puse la bataie cu peste masura, lasa foarte putin timp pentru ceea ce indeobste societatea numeste conventional viata de familie. Toata zbaterea in care mintea si trupul Artistului sunt tensionate la maximum are drept rezultat o stoarcere de natura emotionala de o uriasa incarcatura. De aici vine si imaginea de excentricitate pe care Artistul o dobindeste, fie ca vrea, fie ca nu. Deschiderea usilor ascunse ale artelor se plateste si curajul de a ajunge la maestrie in arta nu poate fi iertat de catre mama natura. Acesta e motivul pentru care Artistul ramine adesea singur, fara familie, fara copii, desi in adincul sufletului nu inceteaza niciodata sa si le doreasca.
Al doilea gind ma duce la potrivire. Si cind spun asta ma refer la prietenia de care a dat dovada Gabriela Neagu pentru acest text, care i se potriveste manusa. Fireste, de la textul literar pina la cel rostit pe scena cuvintele au capatat noi valente si alte masuri energetice, pentru ca pe parcursul repetitiilor am adus modificari scriiturii originale, pentru o mai mare flexibilitate a vorbelor in hatisul situatiilor, fiind in ajutorul celor reprezentate pe scena.
Al treilea gind, despre intuitie si predestinare, e indreptat spre regizoarea Mona Marian care a simtit valentele textului si a acceptat provocarea. Alaturi de ea, scenografa Ginei Tarasescu Jianu a conceput unele dintre cele mai frumoase costume pe care un artist si le-ar putea dori pe scena.
In fine, ar mai fi multe de spus, dar ma opresc aici. Un singur gind as mai adauga: sunt fericit ca Pisica Albastra a unit citeva suflete pentru ca reverenta adusa Artistului sa fie de cea mai buna calitatate. Multumesc tuturor celor care au sustinut acest proiect. Reverenta e si pentru ei.
[Emil Catalin Neghina]
Aparent, Pisica albastra este o poveste infantila, deliberat naiva, dar in esenta comica, bufoneasca si in acelasi timp amara, este o lunga confesiune facuta cu ochii inlacrimati de imaginea idilica a unei copilarii triste si a unei vieti derulate in lumina arsa a circului. Pisica albastra e o fantasma ludica in care conflictul este suspendat si inlocuit de o acumulare de gesturi si de tandrete. Personajul feminin ce intrupeaza in circ pisica albastra face o investigare intrinseca, un fel de recuperare de sine, joc plin de primejdii, in care are ca reper un punct fix la orizontul fiintei, un punct indepartat, un fel de „acasa” interior si plin de liniste ca un tarm neatins vreodata dar visat de un suris, de o batista, de un fel de plutire peste ape abisale.
Personajul feminin se identifica cu bunica sa care o terorizeaza si cu clovnul Pierrot pe care il iubeste, realizind astfel un fel de punte intre ceea ce iubeste si ceea ce uraste, intre ceea ce detesta si ceea ce admira, o punte intre tarmuri interioare dislocate aduse prin intentie la lumina revelatiei de sine.
Gabriela Neagu este o actrita speciala, cu o imagine privilegiata de femeie fragila, cu o energie debordanta, cu o interpretare nuantata tragic, comic-clovnesca si cu o voce remarcabila pe care o pune in valoare prin muzica aleasa de ea si cintata live. Intilnirea sa cu textul lui Catalin Neghina este tonifianta pentru amindoi, realizindu-se astfel o descarcare de talente si energie ce lumineaza, intr-un fel privilegiat, realitatea noastra cea de toate zilele.
[Mona Marian]