In valoare de 10.000 de euro, premiul „Amintire si Viitor” promoveaza „regizori care se confrunta, in mod constructiv si critic, cu evolutiile sociale din tarile lor, aratind totodata si perspectivele de viitor”.
Costica Arhir, din satul Acui, Republica Moldova, s-a intors in casa sa lucreze pamintul si sa-si creasca cei trei copii, sotia lui munceste de patru ani in Italia, incearca sa stringa bani pentru educatia copiilor. Singura lor legatura cu ea e prin telefon sau prin coletele trimise. Situatia familiei Arhir este departe de a fi singulara – in Republica Moldova, in jur de 50% din forta de munca este plecata in strainatate.
Intr-un interviu acordat DW chiar inainte de anuntarea premiului,Thomas Ciulei povesteste ca a ales Republica Moldova pentru ca, desi se pleaca mult si din Romania la munca in strainatate, situatia din Moldova este putin altfel, acolo se pleaca ilegal, „oamenii platesc pina la 3.000 – 3.500 de euro ca sa ajunga in Italia, Franta, Irlanda sau Spania” si nu se pot intoarce timp de patru ani de zile pina isi legalizeaza situatia.”Pe mine m-a interesat ce se intimpla cu oamenii care ramin acasa, si asteapta ca cei iubiti sa se intoarca”, spune tinarul regizor.
Pe Costica Arhir, pesonajul sau principal, Thomas Ciulei l-a intilnit pe strada si cind a aflat ca e din Romania, a vrut sa-i transmita un mesaj presedintelui Basescu:”sa trimita carti in Moldova, pentru ca tinerii si copiii sa citeasca zi si noapte si sa invete!”
Despre tipul de sacrificiu pe care-l face Costica, dar si sotia lui, Thomas Ciulei gindeste ca este, in primul rind, un mare „pacat” ca „parintii trebuie sa renunte la lucruri importante pentru ei, la visele lor deoarece asta este singura sansa de a le permite copiilor o viata decenta”, „i se pare prea mult de cerut de la un om”.
Organizatorii festivalului de la Wiesbaden (creat in 2001) au declarat editia de anul acesta un record in materie de public, peste 9.500 de spectatori, in cele patru zile de festival. „Scopul nostru este de a depasi granitele cu ajutorul filmului”, a declarat Christine Kopf, directoarea festivalului. „Cine a fost anul acesta la Wiesbaden si-a dat seama, atit din filme cit si din discutiile care au avut loc, cit de importante pentru cultura central-europeana pot fi teme precum migratia, exilul sau identitatea nationala”.
Marele premiu i-a revenit peliculei „Magnus”, in regia lui Kadri Kousaar din Estonia, iar premiul pentru regie al orasului Wiesbaden a fost cistigat de regizorul sirb Stefan Arsenijevic pentru pelicula „Iubirea si alte crime”.
Podul de flori, 2008, scenariul, imaginea si regia Thomas Ciulei, este o coproductie romano-germana intre Europolis Film, Studioul de Creatie Cinematografica al Ministerului Culturii si Ciulei Films Germania si a cistigat concursul Centrului National al Cinematografiei in 2005. Turnat intre ianuarie si aprilie 2007, documentarul foloseste elemente fictionale in naratiune, punind in scena personaje reale care isi interpreteaza propria lor poveste.
Filmul lui Ciulei a cistigat, in urma cu o luna, Prix des Bibliotheques/ Premiul bibliotecilor (oferit de Directia de carte si lectura) in valoare de 6.000 de euro si o mentiune speciala a Juriului de tineret, la editia 2008 a Festivalului Cinema du Reel (una dintre cele mai importante platforme internationale de promovare a filmului documentar), desfasurat la Paris, in perioada 7-18 martie.
La Paris, juriul si-a argumentat decizia in maniera urmatoare: „Filmindu-i pe cei care au ramas, putem vorbi mai bine despre cei care au plecat. Acest argument, derulat de-a lungul anotimpurilor, ne arunca in intimitatea unei familii ramase fara mama, din cauza nevoilor economice stringente. Tatal isi asuma si rolul acesteia, in timp ce ne impartaseste grijile si bucuriile sale. Adulti si copii, isi au fiecare locul lor, contribuind la pastrarea universului comun. Acest Pod de flori schiteaza o legatura fragila dar palpabila intre fiinte.”
Podul de flori va avea premiera la Bucuresti, pe 9 mai, la Cinema Studio, in deschiderea Festivalului Filmului European. Tinarul regizor spera sa-l poate aduce la Bucuresti, cu aceasta ocazie, si pe protagonistul documentarului sau, Costica Arhir. Iar “domnul Arhir si familia lui sa primeasca cetatenia romana – pentru toate chinurile indurate cu atita demnitate si pentru felul exemplar in care Costica ii educa pe cei trei copii”, spune Ciulei in interviul pentru DW.
Pentru a citi integral interviul acordat DW, accesati:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3268073,00.html (A.Gh.)