Comparat cu Noica, pentru reusita de-a fi format in jurul sau o adevarata scoala de filosofi, Timis Palatinus a doborit record dupa record in existenta sa framintata: adolescenta l-a lasat fara vedere, dar nu si fara vointa, a absolvit in 1981 la Bucuresti Facultatea de Filosofie, apoi s-a stabilit la Moneasa (Arad).
Aici si-a intemeiat propria librarie – Excelsior – la marginea drumului, a adunat zeci de casete pe care pacientii veniti pentru masaj si prietenii isi imprimau vocea pentru a-l ajuta sa poata trece dincolo de coperta unei carti, s-a inconjurat de tineri pe care i-a „convertit” la filosofie si a adunat o biblioteca impresionanta, de pete 30.000 de volume.
Tot la Moneasa a incetat din viata in 2006, in urma unui infarct suferit dupa o disputa cu membrii Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din Arad, incercind sa obtina un act necesar la dosarul de pensionare.
Marius Ciupertea, la rindul lui librar, absolvent de filosofie si cel mai apropiat discipol al sau, va fi in Carturestiul din Iulius Mall Cluj pentru a povesti cine a fost si ce a ramas in urma lui Ioan Timis Palatinus.
Portretul librarului orb va fi intregit cu un film de-o jumatate de ora, realizat de Robert Serban si produs de TVR Timisoara.
Marius Ciupertea, despre aparitia librariei Excelsior, in 1991:
Nelu avea doua cufere. In ele, citeva carti. Il cunostea pe Tiberiu Avramescu, pe-atunci redactor la defuncta Editura Minerva, care ii trimitea carti din colectia „Biblioteca pentru toti”. Avea relatii si cu Editura Univers. De la cele doua edituri primea carti, pe baza unor pseudocontracte, si el le tinea in aceste cufere, la marginea drumului.