Prin Calauza ratacitilor, Maimonide se afla la cumpana a trei culturi: iudaica, araba si greaca/europeana. De aceea, specialistii in Maimonide sunt rari si reprezentati de cei ce, in moduri diferite, abordeaza (si) opera acestui autor, fara a putea sa cuprinda si sa stapaneasca toate sursele si instrumentele la care face referire textul sau din care acesta isi trage seva.
Putine sunt lucrarile care, precum cea de fata, incearca sa intre in carnea tratatului fara a alege o tema singulara, relevanta strict pentru semnificatia ei, sau anumite fragmente pentru a lumina o anumita nuanta a textului. Madeea Axinciuc a gasit insa poarta prin care se paseste in interiorul tratatului: imaginatia si profetia.
„Calauza ratacitilor este, incontestabil, cea mai dificila carte scrisa de un ganditor evreu si numeroase studii incearca sa descifreze enigmele create de Maimonide. Madeea Axinciuc trebuie felicitata pentru curajul de a intra in labirintul maimonidian si de a iesi din el in pace, contribuind la o intelegere a celor doua teme de baza in gandirea lui.“ (Moshe Idel)
Din cuprins:
Intre Atena si Ierusalim • Despre chipul ascuns al filosofiei iudaice • Imaginatie si profetie in Calauza ratacitilor • Facultatea imaginatiei – caracterizare din interiorul tratatului • Oglinda lui Narcis • Profetii • Despre trupul transparent al profetului si desavarsirea omului • Despre initiere • Istoria ascunsa a imaginatiei ca facultate
Madeea Axinciuc (n. 1976), in prezent profesor universitar doctor la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, Universitatea din Bucuresti, este director al programului interdisciplinar de „Studii Religioase – Texte si Traditii“ al Universitatii din Bucuresti. A efectuat stagii de documentare si cercetare la Universitatea Ebraica din Ierusalim, Universitatea din Tel Aviv, Colegiul Noua Europa – Institut de Studii Avansate, Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies, Universitatea din Hamburg, Universitatea din Leiden. A sustinut o serie de prelegeri si a publicat mai multe articole si studii de specialitate in domeniul filosofiei religiei si al religiei comparate. Este director fondator al Programului de Studii Iudaice si membru fondator al Centrului de Studii Medievale din cadrul Universitatii din Bucuresti. Cea mai recenta carte publicata este Despre ierarhiile divine. Fascinatia Unului si lumile din noi – Temeiuri pentru pacea religiilor, Editura Humanitas, Bucuresti, 2015.