Sopranele Nelly Miricioiu si Eugenia Moldoveanu, compozitorul si dirijorul Cornel Trailescu si maestrul de cor Stelian Olariu au fost onorati cu premii de excelenta la Gala Premiilor Operelor Nationale, desfasurata duminica la Opera Nationala Bucuresti (ONB).
Marele Premiu al Galei i-a revenit sopranei de origine romana Nelly Miricioiu, distinctia fiindu-i inmanata de principele Radu al Romaniei, informeaza Agerpres.
Acesteia i-a fost conferit si titlul de Cetatean de onoare al municipiului Iasi. Distinctia, oferita de primarul Mihai Chirica, a fost inmanata de directorul Ateneului din Iasi, Andrei Apreotesei.
In cadrul Galei, juriul, format din muzicologul Anca Florea, criticul de balet Vivia Sandulescu, muzicologul Luminita Arvunescu, scenograful Viorica Petrovici, criticul muzical Costin Popa si dirijorul Horia Andreescu, a acordat 15 premii.
Premiul pentru cel mai bun spectacol de opera, inmanat de primarul general al capitalei, Gabriela Firea, a revenit montarii Carmen de Georges Bizet, regia Karel Drgac, Opera Nationala Romana Iasi.
Premiul pentru Cel mai bun solist liric, inmanat de soprana Silvia Voinea, a revenit baritonului Florin Estefan, managerul Operei Nationale Romane Cluj-Napoca, pentru rolul Oneghin din spectacolul Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski. Cea mai buna solista lirica a fost desemnata mezzosoprana Maria Jinga de la Opera Nationala Bucuresti pentru rolul Dorabella din spectacolul Cosi fan tutte de Wolfang Amadeus Mozart; distinctia a fost inmanata de Adrian Cioroianu, ambasadorul Romaniei la UNESCO.
Premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii, inmanat de tenorul Florin Diaconescu, a revenit spectacolului Printul Árgyélus de Peter Toth, regia Istvan Albu, Opera Maghiara Cluj-Napoca, iar cel mai bun spectacol din creatia romaneasca a fost considerat Enesciana, regia si coregrafia Horatiu Chereches, de la Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski“ Constanta.
Cea mai buna solista balet a fost desemnata Bianca Fota, pentru interpretari in spectacolele In the Middle, Somewhat Elevated in coregrafia lui William Forsythe si DSCH in coregrafia lui Alexei Ratmanski, in timp ce premiul pentru cel mai bun solist de balet a revenit lui Robert Enache, pentru interpretari in spectacolele In the Middle, Somewhat Elevated in coregrafia lui William Forsythe, In the Night in coregrafia lui Jerome Robbins si DSCH in coregrafia lui Alexei Ratmanski. Ambele spectacole apartin Operei Nationale Bucuresti, premiile fiind inmanate de prim-balerinul Pavel Rotaru.
Premiul special al juriului, inmanat de balerina Ileana Iliescu, a fost decernat maestrului coregraf Carlos Vilan, pentru cea mai buna coregrafie-divertisment opera Carmen de Georges Bizet, la Opera Nationala Romana Iasi.
Premiul pentru cel mai bun debut liric feminin, oferit de consilierul prezidential Sergiu Nistor, a revenit Luciei Mihalache, pentru rolul Carmen din opera Carmen de Georges Bizet, Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski“ Constanta, iar cel mai bun debut liric masculin a fost considerat Horia Sandu, pentru rolul Rocco din spectacolul Fidelio de Ludwig van Beethoven, Opera Nationala Bucuresti.
Cel mai bun coregraf a fost desemnat Horatiu Chereches, pentru coregrafia spectacolelor Craiasa Zapezii de Jean Sibelius si Edvard Grieg si Enesciana, Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski“ Constanta. Premiul a fost oferit de maestrul Ioan Tugearu.
Craiasa Zapezii de Jean Sibelius si Edvard Grieg, coregrafia Horatiu Chereches, Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski“ Constanta, a fost considerat cel mai bun spectacol de balet. Distinctia, oferita de maestrul Renato Zanella, a fost primit de managerul teatrului constanten Daniela Vladescu.
Premiul pentru cele mai bune costume, inmanat de Doina Levintza, a fost acordat Adrianei Urmuzescu, pentru conceptia costumelor din spectacolele Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski si Don Quijote de Ludwig Minkus, Opera Nationala Romana Iasi, iar premiul pentru cel mai bun decor, inmanat de maestrul Petrica Ionescu, a revenit Nataliei Kornilova, pentru conceptia decorului din spectacolului Craiasa Zapezii de J. Sibelius si Edvard Grieg, Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski“ Constanta.
Cel mai bun dirijor a fost considerat Jozsef Horvath de la Opera Nationala Romana Cluj-Napoca, distinctia fiind inmanata de celebrul regizor Andrei Serban, profesor la Columbia University din New York, iar cel mai bun regizor a fost ales Karel Drgac, pentru regia spectacolului Carmen de Georges Bizet la Opera Nationala Romana Iasi. Premiul a fost inmanat de vicepremierul Vasile Dancu.
In cadrul Galei, au mai fost acordate premii de excelenta si pentru intreaga activitate de catre Teatrul National de Opera si Balet „Maria Biesu“ Chisinau: Premiul de excelenta – Vladimir Dragos; Premiul pentru intreaga activitate – Elena Gherman; Opera Nationala Romana Cluj-Napoca: Premiul de excelenta – Vasile Solomon, Premiul pentru intreaga activitate – Fülöp Martin; Opera Maghiara Cluj-Napoca: Premiul de excelenta – Kele Brigitta, Premiul pentru intreaga activitate – Laskay Adrienne; Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski“ Constanta: Premiul de excelenta – Adrian Stanache, Premiul pentru intreaga activitate – Silvia Tigmeanu; Opera Nationala Romana Iasi: Premiul de excelenta – Ella Urma; Premiul pentru intreaga activitate – Camelia Sotrin Pascu; Opera Nationala Bucuresti: Soprana Eugenia Moldoveanu – Premiul de Excelenta pentru intreaga cariera, compozitorul si dirijorul Cornel Trailescu Premiul de Excelenta, iar Premiul Special al juriului – maestrul de cor Stelian Olariu.
Invitatul special al Galei a fost tenorul Roberto Alagna, care a cantat pentru prima data pe o scena din Romania, celebrul solist interpretand arii de Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, David Alagna.
Orchestra si Ansamblul de Balet al ONB au evoluat sub bagheta maestrului Marcello Mottadelli, coordonatorul artistic al ONB, si a maestrului Tulio Gagliardo Varas, coordonatorul artistic al Ýzmir Devlet Opera ve Balesi, Turcia.
Finalul Galei i-a reunit pe soprana Nelly Miricioiu si pe tenorul Roberto Alagna, alaturi de Corul, Orchestra si intreg colectivul ONB, interpretand colindul „O, ce veste minunata“, indelung aplaudat de cei prezenti.
Desfasoara pentru prima data pe scena Operei Nationale Bucuresti, cea de-a IV-a editie a Galei Premiilor Operelor Nationale, a fost organizata in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti.