Varianta in limba spaniola a romanului, El libro de los susurros, a aparut la inceputul anului 2011, in traducerea lui Joaquin Garrigos. De altfel, editia spaniola a cartii a fost foarte bine receptata de cititori (tirajul s-a epuizat deja), dar si de media, dosarul de presa al volumului cuprinzind circa 200 de pagini de recenzii aparute in Spania, Venezuela, Columbia, Chile, Argentina.
El Pais (Spania)
Cartea soaptelor este de o frumusete fascinanta, un roman care este Istoria insasi.
La Vanguardia (Spania)
Suntem in fata unei carti de o autentica profunzime. Vosganian este un magnific povestitor european.”
Estandarte (Spania)
Cartea soaptelor este poate una dintre cartile cele mai importante ale literaturii europene din utimii ani.
El Levante (Spania)
Cartea soaptelor este un roman splendid.
Revista de Arte y Ensayo Madrid en Marco (Spania)
Cartea soaptelor este o carte unica, care se citeste, daca nu se asculta de-a dreptul, cu vocea soptita a protagonistilor sai.
La Secunda (Chile)
Cartea soaptelor este o adevarata bijuterie literara.
La Nacion II (Argentina)
Cartea soaptelor este o opera exceptionala, un imn al suferintelor poporului armean.
El Malpensante de Bogota (Bolivia)
Cartea soaptelor este o carte ce va deveni universala.
Cartea soaptelor a mai aparut in limba italiana, la Keller editore, in traducerea Anitei Bernacchia.Il libro dei sussuri a fost lansata in cadrul Festivalului International de Literatura de la Mantova (7-12 septembrie 2011).
Romanul va mai aparea in anul 2013 la prestigioasa editura austriaca Paul Zsolnay, in traducerea lui Ernest Wichner; in ebraica, la Hakibbutz Hameuchad Publishing House Ltd., traducere de Any Shilon; in armeana, in traducerea lui Sergiu Selian; in suedeza, la editura 2244, lansata de grupul editorial Bonnier in mai 2011 si specializata in literaturile din zona Marii Negre – in principal literatura romana.
Cartea soaptelor a obtinut Premiul "Cartea anului 2009", acordat de revista Romania literara, cu sprijinul Fundatiei Anonimul, Premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, Marele premiu Niram Art – Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturala Niram Art, in colaborare cu Institutul Cultural Roman de la Madrid, Premiul “Mihail Sadoveanu” oferit de revista Viata Romaneasca, Premiul pentru proza al revistei Arges, Premiul “Gheorghe Craciun”, oferit in cadrul colocviului “Generatia 80”, Premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009. A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2009.