Tema atat de des abordata a tineretii pierdute, este totusi transpusa de realizatorul filmului „Boogie” intr-o poveste pe care spectatorul sa si-o doreasca pentru sine si pe care sa o creada singulara, remarca „Le Monde”, care dedica un articol criticii peliculei lui Radu Muntean.
Cotidianul francez apreciaza totodata filmarea, in secvente lungi, precum si jocul „revigorant” al actorilor. La acestea se adauga o nota de cinism dezinvolt si de disperare cu zambetul pe buze, care fac din cinematograful romanesc „o pledoarie metafizica pentru imaturitate”, mai noteaza „Le Monde”. „Inca un semn ca se intampla ceva cu cinematograful romanesc”, este concluzia la critica filmului dintr-un alt cotidian francez, „Liberation”.
Publicatia aseamana stilul lui Muntean cu cel al lui Milos Forman, in perioada poloneza, sau al lui Pascal Thomas in anii ’70.
Publicatia saptaminala de actualitate culturala „Telerama” titreaza in schimb „La est, nimic nou”, numeste filmul „o dezamagire” si prezice ca nu va face mare senzatie pentru „tara lui Cristian Mungiu”, premiat cu Palme d’Or anul trecut.
In lumina unui soare palid si in lumina de neon, „Boogie” ne poarta in barurile din Saturn, o statiune sinistra de la malul Marii Negre, si prezinta „neajunsurile vietii conjugale si angoasele unor barbati tineri, fara energie si fara umor”, cu un puternic sentiment de „blues”, spune „Telerama”.
„‘Boogie’ e un ‘teenage movie’ cu un casting ‘gresit’, rolul adolescentilor fiind jucat de barbati de treizeci si ceva de ani”, spune Radu Muntean, potrivit unui comunicat.
Plecat cu sotia, Smaranda (Anamaria Marinca) si Adrian (Vlad Muntean), copilul lor de 4 ani, la mare in minivacanta de 1 mai, Bogdan Ciocazanu (Dragos Bucur) se intalneste intamplator cu cei mai buni prieteni din liceu, Penescu (Mimi Branescu) si Iordache (Adrian Vancica), la data si locul de care isi leaga cele mai glorioase escapade bahico-sexuale din tinerete. E o intalnire ca in vremurile bune, atunci cand viata era frumoasa si fara responsabilitati. Acum insa lucrurile s-au schimbat, diferentele dintre ei s-au accentuat, iar prietenia nu mai poate fi o relatie care se bazeaza doar pe gusturi comune la femei, bautura si echipe de fotbal.
„Incercarea celor trei de a-si recupera tineretea intr-o noapte se aseamana intr-un fel cu cea a unei vechi trupe de rock care desi s-a desfiintat, se reuneste dupa ani pentru un ultim concert. Si desi concertul are ceva din farmecul de altadata, oamenii nu se mai simt pe scena, tobarul nu mai tine ritmul, iar solistul a chelit si isi pierde vocea dupa a doua piesa”, mai spune Radu Muntean.
Proiectul filmului „Boogie” a ocupat locul trei in clasamentul concursului de finantare organizat in 2006 de Centrul National al Cinematografiei si a primit un credit de un milion de lei (peste 300.000 de euro), iar bugetul total al peliculei este de 600.000 de euro.