Pe 8 aprilie va avea loc la Bucuresti, in cadrul Festivalului International de Film NexT, conferinta de presa pentru lansarea oficiala a proiectului, insotita de o demonstratie a platformei online de unde profesorii vor putea descarca filmele din colectia CinEd pentru anul acesta, precum si o serie de materiale pedagogice concepute sa vina in sprijinul implementarii educatiei cinematografice in scoli.
Tot la inceputul lunii aprilie, vor avea loc sesiuni de formare pentru profesorii doritori sa ia parte la proiectul CinEd si sa organizeze proiectii pentru elevi. Cadrele didactice vor putea sa isi creeze conturi gratuit pe platforma pentru a avea acces la resursele educationale si la catalogul de filme, astfel incat un numar cat mai mare de elevi din Romania sa isi poata dezvolta o noua perspectiva de-a privi si intelege filmele de arta, devenind spectatori activi, cu viziuni critice.
Catalogul de filme a fost realizat in urma unor intalniri si sesiuni de lucru la care au participat toti partenerii CinEd (Franta, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Cehia si Romania) si include anul acesta 11 lungmetraje si 3 scurtmetraje de diferite genuri, pentru elevi de toate varstele, majoritatea premiate in festivaluri internationale.
Filmele din catalogul CinEd sunt: Pierrot Le Fou/ Pierrot Nebunul (regia Jean-Luc Godard, Franta, 1965), Rentrée des classes/ Prima zi de scoala (Jacques Rozier, Franta, 1956), Open the Door/ Deschide usa (Joana Hadjithomas, Khalil Joreige, Franta, 2006), Petite lumière/ Luminita (Alain Gomis, Franta, 2003), El espíritu de la colmena/ Spiritul stupului (Víctor Erice, Spania, 1973), En construcción/ In constructie (José Luis Guerín, Spania, 2001), Il Posto/ Postul (Ermanno Olmi, Italia, 1961), L'intervallo/ Intervalul (Leonardo di Costanzo, Italia, 2012), O Sangue/ Sangele (Pedro Costa, Portugalia, 1989), Uma Pedra no Bolso/ Un sambure de indoiala (Joaquim Pinto, Portugalia, 1988), Podslon/ Adapost (Dragomir Sholev, Bulgaria, 2010), Problemat s komarite i drugi istorii/ Problema tantarilor si alte povestiri (Andrey Paounov, Bulgaria, 2007), iar din Romania, Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (Catalin Mitulescu, 2006) si Cea mai fericita fata din lume (Radu Jude, 2009).
Toate filmele din colectia CinEd vor fi disponibile intr-o varietate de formate care vor putea fi proiectate in spatii diverse – de la cinematografe cu standarde profesioniste, la sali cu echipament minimal sau in sala de clasa.
In cursul saptamanii „Scoala Altfel“, intre 18 si 22 aprilie, vor fi organizate proiectii pentru elevi. Programul complet al actiunilor va fi anuntat in curand.