Pe 6 septembrie, la Sala Mare a Palatului, Orchestre de Paris, sub bagheta lui Christoph Eschenbach, si violoncelistul Steven Isserlis, vor interpreta „Carnavalul roman” de Hector Berlioz, Simfonia concertanta pentru violoncel si orchestra in si bemol minor de George Enescu si suitele simfonice „Iberia” si „Marea” de Claude Debussy.
Orchestre de Paris va sustine un concert si in ziua urmatoare, impreuna cu violonistul Pinchas Zukerman.
Pe 7 septembrie, la concertul „de la miezul noptii” programat la Ateneul Roman, amsamblul „Europa Galante”, condus de dirijorul Fabio Biondi, una dintre cele mai influente figuri din curentul muzicii baroce, va interpreta selectiuni din opera „Narciso” de Domenico Scarlatti. Un alt recital „Europa Galante” este programat pe 8 septembrie.
In a opta zi a festivalului va avea loc, la matineu, in Sala Mica a Palatului, un recital al corurilor „Antifonia”, condus de Constantin Rapa, si „Madrigal”, sub bagheta lui Marin Constantin, Adriana Dragan si Emanuel Pecingina.
In aceeasi zi, la Sala Mare a Palatului este programat primul concert al Filarmonicii din Oslo, dirijat de Jukka-Pekka Saraste, care va interpreta cu pianistul rus Boris Berezovsky lucrari de Rolf Wallin, Edvard Grieg si Jean Sibelius. La al doilea concert, pe 9 septembrie, Filarmonica din Oslo va canta Suita a III-a pentru orchestra in Re Major de George Enescu si alte lucrari.
Pe data de 9 septembrie va avea loc la Ateneul Roman, cu incepere de la ora 16.00, gala finala a Concursului International”George Enescu”. La concurs s-au inscris 44 de concurenti, la sectiunea pian, 41, la vioara, si 118 lucrari din 34 de tari, la compozitie. La gala, Orchestra Filarmonicii din Iasi, condusa de I. Ionescu Galati, va interpreta Concertul pentru vioara si orchestra de David Philip Hefti din Elvetia, lucrare distinsa cu premiul I la editia anterioara a concursului.
Filarmonica „Arturo Toscanini” din Italia, dirijata de Lawrence Foster, va sustine pe 10 si 11 septembrie concerte la Sala Mare a Palatului. In primul, care va aduce pe scena si Corul Filarmonicii „George Enescu”, condus de Iosif Ion Prunner, orchestra va interpreta impreuna cu pianista Lise de la Salle Simfonia a III-a in Do Major de Enescu, si un concert de Ravel.
Pe data de 11 septembrie, la sase ani de la atentatele care au distrus in SUA turnurile gemene World Trade Center, festivalul Enescu va pune in scena la Ateneul Roman spectacolul multimedia „In memoriam 11.09.2001”, ce va consta dintr-un dialog cu Emil Hurezeanu, Nicolae Manolescu, Dan Dediu si Horia Roman Patapievici, moderat de Ioan Holender, ce va cuprinde si momente muzicale.
Corul, orchestra si corpul de balet al Operei Nationale din Bucuresti vor interpreta pe 12 spetembrie opera „Traviata” de Giuseppe Verdi. Dirijorul orchestrei va fi Adrian Morar, iar rolul Violettei va fi interpretat de soprana Natalia Ushakova, originara din Uzbekistan.
A treisprezecea zi a Festivalului International „George Enescu” va aduce la Sala Mare a Palatului Filarmonica din Dresda si Corul National al Spaniei, care vor interpreta alaturi de mai multi solisti Simfonia a VIII-a in Mi bemol major de Gustav Mahler. Dresdner Philharmoniker va mai sustine un concert in ziua urmatoare, cu pianistul roman Dan Grigore, ce va include si drama lirica in 2 acte „La vida breve” de Manuel De Falla.
Cunoscuta pianista argentiniana Martha Argerich si pianistul Nelson Freire din Brazilia vor sustine un recital la Ateneu pe 14 septembrie.
In aceeasi zi, la Teatrul de Comedie, Gigi Caciuleanu Romanian Dance Comapany va prezenta spectacolul de dans „OuiBaDa”.
Russian National Orchestra, sub bagheta dirijorului Charles Dutoit, va canta impreuna cu piansita Martha Argerich, pe 15 septembrie, la Sala Palatului. Orchestra, condusa de aceasta data de Cristian Mandeal, va canta in festival si pe 16, impreuna cu pianista Polina Leschenko.
Ziua de 16 septembrie va aduce la Ateneul Roman un recital al pianistului american Murray Perahia, cu lucrari de Bach, Beethoven, Brahms si Chopin.
Pe 17, tot la Ateneu, va avea loc un concert sustinut de violonista Victoria Mullova si pianista Katia Labeque.
Rotterdam Philharmonic Orchestra, condusa de dirijorul Valery Gergiev, va sustine doua concerte la Sala Palatului, primul pe 17 septembrie, cu lucrari de Olivier Messiaen si Gustav Mahler, si al doilea pe 18, cand va interpreta, alaturi de violonistul grec Leonidas Kavakos, Suita pentru orchestra nr. 2 in Do Major de Enescu si alte lucrari.
Tot pe 18, la Ateneul Roman va evolua unul dintre cele mai longevive trio-uri din lume, ce exista de peste 50 de ani, Trio „Beaux Arts” (Menahem Pressler – pian, Daniel Hope – vioara si Antonio Meneses – violoncel).
Orchestra Nationala Radio, Corul Academic Radio, Corul Filarmonicii „George Enescu”, Corul de copii al Radiodifuziunii Romane si solistii Oliver Aigner, John Cashmore, Kaybee Cashmore, Karin Seyfried si Henrik Wager vor canta pe 19 septembrie „Mass” de Leonard Bernstein, la Sala Mare a Palatului.
London Symphony Orchestra va canta pe 20 septembrie la Sala Palatului sub bagheta dirijorului roman Horia Andreescu si impreuna cu violonistul Joshua Bell un concert de Ceaikovski si „Simfonia Fantastica” de Hector Berlioz.
Compania de balet „Bejart” propune pe 21 si 22 septembrie, la Teatrul National, o calatorie coregrafica ce are ca tema dragostea. Spectacolul „L’Amour – La Danse” este inspirat de muzica lui Stravinski, Berlioz, Mahler, Gounod, Nellini, Mozart, Strauss, dar si Jaques Brel, U2 si Freddy Mercury sau de muzica traditionala din Ciad.
Un al doilea concert al London Symphony Orchestra, condusa de aceasta data de dirijorul Sir Colin Davis, va avea loc la Sala Palatului pe 21 septembrie. Impreuna cu pianistul Evgeny Kissin, orchestra va interpreta Concertul pentru pian si orchestra nr. 5 in Mi bemol major si Simfonia a III-a in Mi bemol major „Eroica” de Beethoven.
Freiburger Barok Orchester va prezenta, tot pe 21, la Ateneu, un program de muzica baroca germana.
In penultima zi a festivalului Enescu, pe 22 septembrie, Opera Nationala din Bucuresti va pune in scena lucrarea lui Paul Constantinecu „O noapte furtunoasa”, in regia Catalinei Buzoianu, si baletul „La piata” de Mihail Jora, coregrafia Livia Guna.
In aceesi zi este programnat la Sala Palatului un concert al Filarmonicii din Munchen, dirijor Ion Marin.
A XVIII-a editie a Festivalului International „George Enescu” se va incheia pe 23 septembrie cu „Carmina Burana” de Carl Orff, interpretata la Sala Mare a Palatului de Filarmonica din Munchen, aflata sub bagheta maestrului Ion Marin, Corul Filarmonicii „George Enescu” (dirijor Iosif Prunner) si Corul National de Camera „Madrigal” (dirijor Marin Constantinescu). Din programul concertului mai face parte si Simfonia I in Mi bemol major de Enescu. Solisti vor fi soprana Simina Ivan, tenorul Cosmin Ifrim si baritonul George Petean.
Sursa: NewsIn