Spațiul cultural hibrid Art+Design organizează, în parteneriat cu Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.) și Centrul Cultural German Iași, o serie de șase sesiuni de proiecții din arhiva n.b.k., cel mai mare colecționar de artă video din Europa. Programul se încheie cu o selecție intitulată Art & Ecology. Cartographies of Struggle, care va fi proiectată în două părți, vineri și sâmbătă, 11-12 septembrie, de la ora 20:00. Curatorii acestei serii sunt artiștii vizuali români Anca Benera & Arnold Estefan, care vor fi prezenți la Iași pentru a prezenta lucrările și a participa la discuții cu spectatorii.
Programul din 11 septembrie:
Ursula Biemann – Deep Weather, 2013, 09:17
Ursula Biemann – Sahara Chronicle, 2006-2009, 45:55
Ursula Biemann – Europlex, 2003, 21:09
Programul din 12 septembrie:
Maria Thereza Alves – Seeds of Change: Marseille, 1999-2009, 11:59
Oliver Ressler – Leave It in the Ground, 2013, 18:05
Filipa Cesar – The Embassy, 2011, 37:00
„La nivel global, amprenta omenirii asupra mediului a produs efecte devastatoare, numai dacă ne gândim la deșeul radioactiv sau cantitatea de plastic din oceane. Multe dintre aceste imixtiuni în geologia Pământului este posibil să nu dispară niciodată (plastic, aluminiu, schimbările apărute în izotopii de carbon și azot etc.). Ele vor rămâne înscrise în straturile gelogice ca fosile tehnologice și definesc, în scala geologică a planetei, o nouă eră denumită Anthropocen. Din punct de vedere științific încă nu este definit cu exactitate începutul aceastei noi ere. Unii cercetători consideră Revoluția Industrială ca posibil prim moment, alții iau ca reper apariția bombei nucleare, dar posibil să se fi produs mult mai devreme, odată cu debutul colonialismului. Termenul în sine anthropos (uman) este în mod inerent asociat omenirii și faptului ca noi toți ca specie ar trebui să ne asumăm o vină colectivă, însă șaptezeci la sută din dezastrul ecologic este produs de un număr relativ restrâns de corporații, care supra-exploatează resursele planetei. Prin urmare, au apărut o serie de alți termeni, unul dintre ei fiind Capitalocen (nu numai ca sistem economic dar și ca mod de relaționare cu resursele naturii).
Supra-exploatarea resurselor minerale necesare tehnologiei în scopul «progresului» și dezvoltării economice nu se reduce numai la teritoriul terestru, ci și spațial (minarea asteroizilor). În ultimul deceniu au apărut noi cadre legale care facilitează și reglementează accesul marilor corporații la exploatarea spațiului cosmic, dar și accesul în apele internaționale în zone extrateritoriale. Toate acestea vor genera noi zone de conflict și inegalități economice, sau vor accentua și mai mult fragilitatea geopolitică a teritoriilor deja afectate de trecutul colonial. În acest context, arta deschide noi rute de gândire, care încep să prindă formă înainte ca aceste fenomene să devină palpabile în societate. Colecția video n.b.k Berlin conține o serie de video-eseuri relevante în acest sens, care abordează tema crizei climatice actuale.“ (Anca Benera & Arnold Estefan)
Proiecțiile vor avea loc în aer liber, în spațiul Substance (curtea interioară). Accesul este liber și se face doar purtând mască, iar locurile vor fi distribuite ținând cont de regulile de distanțare fizică în vigoare.
Evenimente Facebook:
Partea I: https://www.facebook.com/events/3301927916542578
Partea a II-a: https://www.facebook.com/events/379063016835936/