Presa franceza prezenta la prestigiosul Festivalul de Teatru de la Avignon, echivalentul Festivalului de la Cannes in teatru, i-a acordat lui Radu Afrim premiul pe care il decerneaza la fiecare editie a festivalului unui spectacol din sectiunea Off.
„Spectacolul a fost ales dintre productiile a 900 de companii de teatru, prezente la Avignon Off anul acesta, deci este foarte bine”, a declarat pentru NewsIn Irina Malta, referent la Institutul Cultural Roman (ICR) si responsabila cu prezentarea piesei lui Afrim la Avignon.
Regizorul a precizat ca, datorita prezentei in sectiunea Off a Festivalului de la Avignon, spectacolul a fost deja cumparat de mai multe teatre din Franta si va avea un turneu lung. Turneul va avea loc in primavara anului 2010, deoarece teatrele si actorii din distributie au deja programul stabilit in stagiunea din 2009.
Montarea lui Afrim a piesei lui Matei Visniec, „Mansarda la Paris cu vedere spre moarte”, a fost realizata la Centrul Cultural Kulturfabrik din Luxemburg, unde a avut premiera in in noiembrie 2007. Succesul de la Kulturfabrik a facut ca piesa sa fie selectionata de Comisia de Teatru din Luxemburg pentru participarea la Avignon Off 2008, sustinuta de ICR.
Spectacolul are o distributie mixta, alcatuita din actori romani, francezi si luxemburghezi. Rolul lui Cioran ii apartine romanului Constantin Cojocaru.
Spectacolul va fi prezentat in Romania la Festivalului Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara, care va avea loc in perioada 4-12 octombrie.
Matei Visniec despre Radu Afrim: „Sper ca acest spectacol sa aiba un destin”
Matei Visniec a spus despre regizorul Radu Afrim ca este un artist interesant si ingenios care transforma orice text in imagine.
Matei Visniec a comentat pentru NewsIn montarea realizata de Radu Afrim pentru piesa „Mansarda la Paris cu vedere spre moarte”, precum si succesul de care s-a bucurat spectacolul la Festivalul de Teatru de la Avignon.
„Spectacolul are doar o ora si 20 de minute, dar este de o mare intensitate emotionala si vizuala”, a spus Visniec, laudind capacitatea lui Radu Afrim de a transorma textul in imagine.
Matei Visniec a mai adaugat si ca francezii sint sensibili la subiectul prezentat in piesa lui, in care isi imagineaza o intilnire cu filosoful Emil Cioran, care „traieste tot timpul in mansarda sa nemuritoare si continua sa ne incite la a ne pune din nou sub semnul intrebarii toate ideile dobindite”.
„Este subiectul strainului care vine in Franta si devine artist francofon, aducind in aceasta tara deschisa un aport cultural enorm. Este cazul lui Cioran pe care francezii il considera autor de limba franceza. Dar este vorba si despre memorie, pierderea memoriei si a radacinilor in lumea actuala a globalizarii”, a spus Matei Visniec.
Potrivit scriitorului, chiar povestea realizarii spectacolului reflecta subiectul piesei. „Spectacolul a fost montat la Luxemburg anul trecut, cind orasul era Capitala Culturala Europeana, alaturi de Sibiu, si are o distrbutie din care fac parte actori romani, francezi si luxemburghezi”.