Programul continua experienta pilot din 2013, care a sustinut 5 rezidente coregrafice in spatiul RAP, finalizate cu productia unor spectacole si organizarea de ateliere de dans contemporan.
Pentru prima data, editia din anul acesta isi propune sa includa o componenta specifica adresata producatorilor de dans contemporan, care vor beneficia de rezidente in tandem cu artistii selectati si de cursuri de management de proiect, mediere si comunicare a spectacolului de dans contemporan.
RAP – rezidente, ateliere, public este un proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Programul este adresat artistilor care deruleaza proiecte in sfera culturii coregrafice contemporane, dar si producatorilor interesati de managementul productiilor de dans contemporan si va cuprinde 4 perioade de rezidente in perioada iunie – octombrie 2014 – realizate in tandem intre artisti si producatori. Rezidentele pentru artisti vor dura patru saptamani, rezidentele pentru producatori trei saptamani, iar perioada de mentorat va dura cate o saptamana pentru fiecare echipa de artisti si producatori.
Pe langa rezidenta propriu-zisa, participantii vor avea oportunitatea sa participe la un program de mentorat sub coordonarea unor artisti consacrati care vor asista atat artistii cat si producatorii in realizarea proiectelor propuse.
Totodata, programul din acest an va contine doua cursuri destinate producatorilor – unul de management de proiect specific pentru productia de dans contemporan si un curs de mediere si comunicare a spectacolului de dans contemporan (condus de Isabelle Danto).
Aplicatie si selectie
Selectia rezidentilor se va face pe baza unui dosar de participare care va cuprinde:
– formularul de inscriere (care va contine si descrierea proiectului artistic, respectiv motivatia intentiei de participare in cazul producatorilor);
– biografia artistului / CV-ul producatorului (maxim 2 pagini);
– documente privind portofoliul de proiecte anterioare si extrase din presa, fotografii, linkuri catre materiale foto, video (daca este cazul).
Termen limita de inscriere: 8 iunie 2014
Documentele solicitate vor fi transmise exclusiv prin e-mail, la adresele: rap@cndb.ro si cndb.cluj@gmail.com.
Selectia
Selectia rezidentilor va fi realizata de un juriu constituit din reprezentanti ai Centrului National al Dansului Bucuresti si Asociatia Colectiv A (Cluj Napoca) si mentori, iar rezultatele selectiei vor fi facute publice la data de 13 iunie 2014.
Obiectivul proiectului este sa asigure vizibilitate si sa creeze un context de prezentare a practicii artistice si a procesului de productie catre publicul larg si mediul profesionist.
Calendar
8 iunie 2014 – data limita de primire a aplicatiilor
13 iunie 2014 – data la care va fi anuntata selectia
19-27 iunie 2014 – cursurile de management de proiect si mediere si comunicare pentru dans contemporan
iunie – octombrie 2014 – perioada de desfasurare a celor 4 rezidente
Conditii
Organizatorii vor asigura urmatoarele:
– Cheltuielile privind transportul catre si dinspre Cluj-Napoca (doar transport national, cu trenul sau autocarul pentru o singura persoana);
– Cazare pentru rezidentii selectati;
– Program de mentorat pentru echipele de rezidenti;
– Doua cursuri de management de proiect si un curs de mediere si comunicare pentru dans contemporan (pentru producatori);
– Spatiu de repetitii si sprijin logistic pentru perioada rezidentei;
– Spatiu de lucru pentru producatori;
– Un onorariu de 2.400 lei brut (pentru rezidentii artisti), 2.000 lei brut (pentru rezidentii producatori);
– Buget de productie pana in suma de 1.000 lei/rezidenta;
– Acces la echipament tehnic in functie de disponibilitatea acestuia (video-proiector, echipament de lumini si sunet fara personal tehnic);
– Comunicare catre publicul de profesionisti si publicul larg.
In cazul unui demers artistic care necesita participarea altor colaboratori, artistul selectat se obliga sa gaseasca resursele financiare pentru participarea acestora.
Pentru a aplica, nu este necesara realizarea unui proiect in tandem intre artisti si producatori – selectia se va realiza individual pentru fiecare tip de rezidenta, iar cooperarea intre artisti si producatori va fi facilitata de echipa de organizare si mentorat a proiectului.
Pentru rezidentii producatori, participarea la cursurile din perioada 19-27 iunie 2014 este obligatorie.