Cea de-a 14-a editie a Festivalului International de Film Transilvania TIFF s-a incheiat spectaculos pe 7 iunie, cu filmul Trash, in regia lui Stephen Daldry – multiplu nominalizat la Oscar –, la proiectia caruia au asistat 2.189 de spectatori, in Piata Unirii din Cluj. Acesta a fost al doilea cel mai de succes film al festivalului, fiind depasit doar de cel proiectat in deschidere, cu 2.366 de spectatori – Povesti trasnite / Wild Tales, care va avea premiera in cinema vineri, pe 12 iunie. Pe locurile trei si patru in top, tot cu peste 2.000 de bilete vandute, s-au clasat filmele romanesti Comoara (r. Corneliu Porumboiu) si De ce eu? (r. Tudor Giurgiu). Numarul spectatorilor care au urmarit filme in Piata Unirii Open Air a fost cu 133% mai mare decat anul trecut.
Anul acesta, 320 de voluntari au ajutat la organizarea evenimentelor in locatiile TIFF. Patru dintre ei au fost selectionati in programul de Volunteer Exchange la festivalurile de film de la Vilnius si Sarajevo. Cel mai in varsta voluntar pastreaza recordul obtinut anul trecut, are 53 de ani si a facut parte din echipa de la Manastur Open Air.
Invitatii straini, printre care actrita Nastassja Kinski si actorul Isaach de Bankolé, regizorul George Ovashvili, producatoarea Juliette Lepoutre, selectionerul Film Society of Lincoln Center – Dennis Lim, co-directorul Buenos Aires International Film Festival – Violeta Bava, membrul comitetului de selectie al Festivalului de la San Sebastian – Roberto Cueto, directorul de program al Festivalului de Film de la Chicago – Mimi Plauché sau directorul executiv al fondului Consiliului Europei Eurimages, Roberto Olla, au fost impresionati de selectia TIFF de anul acesta.
Dennis Lim: „Cinemaul romanesc a fost extrem de important in ultimii 10-12 ani, deci cred ca un festival romanesc era absolut necesar. Este foarte important sa existe o competitie nationala si o promovare a industriei romanesti de film. De aceea, TIFF este un festival extraordinar“. Isaach de Bankolé a fost incantat de oras si de festival si a declarat ca isi doreste sa revina.
Au fost apreciate si programele dedicate industriei la TIFF. Rebecca Garrido, directorul artistic al Connecting Cottbus si unul dintre oamenii din spatele proiectului #FEEDback, a spus: „Piata pe care o aveti aici e grozava. Sunt multe workshop-uri, panel-uri si o selectie foarte buna de proiecte romanesti“. Martina Bleis (Berlinale Co-Production Market): „Sunt o mare admiratoare a festivalului si intotdeauna i-am sfatuit pe prietenii mei sa vina in Cluj pentru atmosfera grozava“. Sirka Moller (Berlinale Talent Campus): „Iubesc spiritul din jurul TIFF-ului si e cu siguranta festivalul meu favorit din timpul verii“.