Proiectul „Casa Poporului“ a fost initiat in anul 2010, in cadrul Penitenciarului Craiova si s-a desfasurat timp de un an de zile, atat in Craiova, cat si in alte orase din Romania.
Spectacolul de teatru Casa Poporului a fost primul spectacol de teatru care implica atat actori neprofesionisti cat si profesionisti selectat intr-un festival profesionist de teatru – Festivalul Dramaturgiei Romanesti, Timisoara 2011.
Proiectul de anul acesta isi propune continuarea procesului de lucru si a implementarii metodei de arta activa in penitenciare.
Anul acesta, activitatile proiectului au fost crearea a trei texte scurte de teatru intr-un atelier de dramaturgie, texte scrise de catre trei dintre persoanele private de libertate participante in proiect, atelierele de improvizatie si observatie si repetitiile pentru dezvoltarea textelor si realizarea spectacolului.
Exercitii de improvizatie si observatie
Pornind de la povesti si istorii reale, lucruri traite sau observate, printr-un proces de fictionalizare si constructie pentru teatru, au fost create cele trei piese „Asigurare pe viata“, „Sub Privirea Mea“ si „Campionul Unei Mari Iubiri“.
Textele au fost apoi dezvoltate prin exercitii de improvizatie si observatie si puse in scena. In cadrul procesului de lucru, s-a acordat o atentie sporita antrenarii si pregatirii celor trei participanti care au propus textele in atelierul de dramaturgie, cu scopul de a ajunge la capacitatea de a propune, initia si coordona pe viitor activitati cultural-educationale in cadrul penitenciarului, fara a mai depinde direct de participarea unor artisti voluntari si a putea crea un program permanent de teatru in Penitenciarul Craiova.
Piesele vor fi prezentate intr-un spectacol colaj ce-si propune reprezentarea si analiza interdependentei dintre comunitate si persoanele private de libertate. Spectacolul de teatru realizat va avea primele reprezentatii mirecuri 31 august 2011, in clubul din cadrul Penitenciarului Craiova, urmand ca joi 1 septembrie 2011, ora 18.00, sa aiba loc in club Scena 8, prima reprezentatie in comunitate, urmata de o dezbatere cu publicul despre initiativa si procesul de lucru.
Comunitatea de creatie a proiectului: Dragos Maru Bran, Laurentiu Bologa, Alex Calangiu, Simona Calin, Vlad Dragulescu, Ionut Dragusanu, Bogdan Georgescu, Mircea Ionascu, Dan Magureanu, Marius Pampu, Dumitru Pandele, Cristi Patru, Raluca Paun.
Coordonatori din partea penitenciarului – Lilian Mechenici, Alin Morari
Autor proiect – Bogdan Georgescu
Proiectul Arta Activa si Teatru Comunitar 1 SPECTACOL. 3 PIESE SCURTE este o initiativa a Ofensivei Generozitatii de diseminare si implementare a artei active/artei comunitare si educatiei creative in penitenciar. Proiectul este realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National. Parteneri – Penitenciarul Craiova, Asociatia I.S. Dragulescu, Scot and Company Consulting si Veioza Arte.