Cineastului ii va fi dedicata si o retrospectiva in cadrul careia vor fi proiectate filmele sale anterioare, majoritatea multi-premiate in festivaluri, printre care La graine et le mulet, cistigator a patru premii César, si Venus Noire, precedentul sau film, care a avut premiera la Festivalul de la Venetia.
La Vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2/ Blue is the Warmest Colour, distins cu Palme d’Or si Premiul criticii – FIPRESCI, a fost filmul favorit al juriului prezidat de Steven Spielberg, al criticii, dar si al publicului de la Cannes. Inspirat de romanul grafic Le Bleu est une couleur chaude, de Julie Maroh, filmul le are ca protagoniste pe Adèle (Adèle Exarchopoulos) si Emma (Léa Seydoux), doua adolescente care descopera impreuna iubirea, dorinta si suferinta. Pelicula are "cele mai explozive scene explicite de sex intre lesbiene din istoria recenta”, titra "Variety” dupa premiera de la Cannes.
Fenomenala performanta a celor doua actrite a fost premiata cu doua trofee Palme d’Or pe linga cel oferit filmului, o exceptie in istoria festivalului. "Filmul lui Kechiche are trei ore si singura problema legata de durata lui e ca l-as fi putut urmari bucuros inca alte sapte. Este o extraordinara explozie prelungita de placere, tristete, furie, dorinta si speranta, explozie care include si cele mai bune doua interpretari din intreg festivalul, ale lui Adèle Exarchopolous si Léa Seydoux”, scria "The Telegraph”. Regizorul franco-tunisian le-a dedicat filmul tinerilor tunisieni care au declansat "Primavara araba”: "O revolutie nu are cum sa fie completa daca nu e si revolutie sexuala”.
Al cincilea lungmetraj din cariera lui Abdellatif Kechiche a fost o productie extrem de dificila: castingul pentru gasirea lui Adèle a fost extenuant (Kechiche si-a ales actrita, intr-un final, dupa felul in care musca dintr-o tarta cu lamiie), filmarile au durat cinci luni, iar montajul s-a incheiat cu citeva zile inainte de premiera mondiala de la Cannes unde filmul a fost prezentat intr-o versiune de lucru, fara generice. Kechiche este si autorul scenariului filmului.
Abdellatif Kechiche (52) s-a nascut in Tunis si s-a mutat in Franta, cu familia sa, la virsta de 6 ani. A fost actor, inainte de a deveni regizor si scenarist. A avut succes inca de la primul sau lungmetraj, La Faute à Voltaire (2000) – drama unui tunisian care porneste clandestin spre Franta -, premiat cu trofeul Opera Prima la Festivalul de la Venetia. Al doilea film, L’esquive (2003), povestea unui adolescent din periferia pariziana care se indragosteste de o colega, si-a adjudecat cele mai importante patru premii César, pentru Cel mai bun film, regie, scenariu si Cea mai promitatoare actrita (Sara Forestier).
A urmat La graine et le mulet (2007), distins cu Premiul juriului la Festivalul de la Venetia, cu patru premii César (Cel mai bun film, regie, scenariu si Cea mai promitatoare actrita – Hafsia Herzi), si declarat de prestigioasa publicatie "Cahiers du cinéma", in 2010, cel mai bun film francez al deceniului. Drama unui barbat de 60 de ani care isi antreneaza noua si vechea familie in visul lui de a deschide un restaurant a fost filmata aproape integral cu actori non-profesionisti, descoperiti de Kechiche.
Tulburator este si Venus Noire (2010), prezentat in competitia Festivalului de la Venetia. Filmul este inspirat de povestea reala a lui Saartjie Baartman, celebra "Venus hotentota”, o femeia adusa din Africa si vinduta unui circ care a expus-o ani de zile ca pe o curiozitate a naturii.
Adèle: Capitolele 1 si 2 va fi distribuit in cinematografe de Independenta Film, de la 1 noiembrie.
Les Films de Cannes à Bucarest ii va dedica o retrospectiva si celebrului cineast Maurice Pialat (1925 – 2003), selectionat de cinci ori in competitia Festivalului de la Cannes si premiat cu Palme d’Or pentru Sous le soleil du Satan (1987). Anul acesta se implinesc zece ani de la disparitia regizorului. In cadrul evenimentului vor fi proiectate cele zece lungmetraje ale sale, majoritatea succese de critica si de public.
Les Films de Cannes à Bucarest a fost initiat in 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Editia a patra va fi organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films, in parteneriat cu Institutului Francez din Bucuresti si cu sprijinul financiar al Centrului National al Cinematografiei. Festivalul de la Cannes este cel mai prestigios eveniment de gen din lume, reunind in fiecare an cele mai asteptate premiere ale anului, in prezenta autorilor lor. Festivalul este urmarit de peste 5.000 de critici si jurnalisti si de zeci de mii de spectatori.