Avocata Dana Tuca, reprezentanta UAPR, spune ca decizia de evacuare a uniunii din imobilul de pe Strada Nicolae Iorga este „nula”. Retrocedarea imobilului, aprobata de fostul Primar al Capitalei, Adrian Videanu, s-a facut in baza unui act de mostenire suspect, a declarat, pentru NewsIn, Dana Tuca. Actul de mostenire este datat 4 august 1940 si stipuleaza ca imobilul se afla in Strada Nicolae Iorga nr. 21, ceea ce nu poate fi adevarat din moment ce la acea data strada se numea Benito Mussolini, iar Nicolae Iorga era inca in viata.
Reprezentantii UAPR vor depune joi, 17 iulie, o cerere de suspendare a executarii silite la Judecatoria Sectorului 1, pentru ca nu au unde sa mute toate lucrarile pe care le adaposteste edificiul din Strada Nicolae Iorga, in care Uniunea isi are sediul din 1986.
Imobilul adaposteste o „arhiva valoroasa care nu poate schimba adrese” pina la gasirea unui nou sediu, a spus presedintele Uniunii Artistilor Plastici, Dumitru Serban. Deocamdata, Uniunea Artistiolor Plastici va depozita o parte din lucrari in Combinatul Fondului Plastic, la Galeria Gala, iar RAAPPS a oferit uniunii spatii in Casa Presei Libere si intr-un imobil pe Strada Lipscani. Potrivit fostului presedinte al UAPR, Nicolae Aurel Alexi, Primaria ar avea obligatia sa le asigure un nou sediu.
Cladirea in care Uniunea Artistilor Plastici isi desfasura activitatea era inchiriata de la Primaria Capitalei si este evaluata la peste 15 milioane de euro. Imobilul a fost construit la sfirsitul secolului al XIX -lea si are o suprafata de aproximativ 550 de metri patrati.