Alexandru Tatos a realizat initial regia unor piese de teatru. Abia la virsta de 39 de ani debuteaza in lungmetraj cu Mere rosii (1976). Inca de la primul film, cistiga un loc important in breasla cineastilor romani contemporani lui. Confirma valoarea, realizind ulterior citeva lungmetraje excelente, Ratacire (1978), Duios Anastasia trecea (1979) si doua capodopere, una deja aproape unanim recunoscuta ca atare: Secvente (1980), cealalta contestata, Secretul armei…secrete (1988). Retrospectiva Alexandru Tatos va reuni toate aceste filme si inca alte doua (Nebunia lui Pantalone si Cine are dreptate?).
Proiectiile vor fi urmate de interventii ale echipelor de filmare ale tuturor acestor 7 filme programate. In acest fel, organizatorii isi propun sa readuca in atentia spectatorilor de cinema personalitatea unui cineast disparut deja de aproape 20 de ani dintre noi, dar care a lasat in urma o opera atasanta, inca prea putin popularizata de canalele media romanesti.
PROGRAM
Secretul armei…secrete, Romania, 1988
• proiectat joi 22 octombrie, ora 19.00, in prezenta echipei de filmare, si duminica, 25 octombrie, ora 12.00
scenariu: Alexandru Tatos
imagine: Vivi Dragan Vasile
montaj: Mircea Ciociltei
muzica: Horea Moculescu
cu: Victor Rebengiuc, Mircea Diaconu, Carmen Galin, Emilia Dobrin, Mitica Popescu, Horatiu Malaele, Adrian Paduraru, Manuela Harabor, Coca Bloos, Mihai Gruia Sandu
Zmeul cel mai Zmeu (Mircea Diaconu) si Imparatul (Victor Rebengiuc) isi disputa suprematia asupra lumii, apelind la tot felul de tertipuri. Venind din doua lumi diferite in aparenta, in fapt supuse acelorasi nimicnicii, cei doi se confrunta intr-o ultima batalie apelind la arma secreta pe care o detin. Lucrurile se complica deoarece fiica imparatului (Manuela Harabor) se indragosteste de un Voinic oarecare (Adrian Paduraru), iar Zmeul cel mai Zmeu ii pune gind rau celui din urma pentru a o cuceri el pe printesa. In aceasta confuzie generala isi fac simtita prezenta alti doi pretendenti la tronul Imparatiei Lumii, dar si la inima printesei, Burta (Mitica Popescu) si Gitlej Uscat (Horatiu Malaele). „Secretul armei…secrete” este unul dintre cele mai importante musicaluri romanesti, continind trimiteri la realitatea imediata, dar si nuante parodice. Aflat la intersectia unor filme precum „Frankenstein”, „Rocky Horror Picture Show”, „Jabberwocky” sau „Dr. Strangelove”, „Secretul” lui Alexandru Tatos se adreseaza atit copiilor, cit si oamenilor mari, reusind sa vorbeasca pe intelesul tuturor cu o candoare si o intelepciune greu de gasit in alte productii ale istoriei cinematografiei noastre.
Duios Anastasia trecea, Romania, 1979
• proiectat vineri 23 octombrie, ora 17.00, in prezenta echipei de filmare, si simbata, 24 octombrie, ora 16.00
scenariu: Dumitru Radu Popescu
imagine: Florin Mihailescu
sunet: Horea Murgu
cu: Amza Pellea, Anda Onesa
Vara anului 1944: intr-un sat pe malul Dunarii, la granita cu Iugoslavia, ecourile razboiului abia daca se aud. Dar dincolo de aparenta liniste, lupta partizanilor romani si iugoslavi impotriva armatelor hitleriste este pe viata si pe moarte. Orice partizan prins trebuie omorit, iar cadavrul sau trebuie sa zaca neingropat pe ulita drept exemplu. Primarul satului vegheaza ca aceasta dispozitie data de nemti sa nu fie incalcata. Tinara invatatoare Anastasia stie ca mai presus de orice se afla datina si ca mortul trebuie ingropat crestineste, chiar daca pentru asta ea trebuie sa plateasca cu viata.
Mere rosii, Romania, 1976
• proiectat vineri 23 octombrie, ora 19.00, in prezenta echipei de filmare, si simbata, 24 octombrie, ora 16.00
scenariu: Ion Baiesu
imagine: Florin Mihailescu
montaj: Yolanda Mintulescu
sunet: Horea Murgucu: Mircea Diaconu, Emilia Dobrin, Carmen Galin, Ernest Maftei, Florin Zamfirescu, Angela Stoenescu
Intr-un oras de provincie, medicul Mitica, interpretat de Mircea Diaconu, incearca sa-si practice meseria, cu intransigenta caracteristica tinerilor, intr-o lume uneori corupta si, de prea multe ori, lasa. In urma mortii unui pacient de-al sau, viata i se complica, riscind sa ia o turnura nefericita. „Mere rosii” a fost scris de Ion Baiesu, care avea sa reia personajele si situatiile de aici in scenariul „Balanta”, regizat in anii ’90 de Lucian Pintilie.
Nebunia lui Pantalone, Romania, 1971 (teatru tv)
• proiectat simbata 24 octombrie ora 12.00, si duminica 25 octombrie ora 14.00, in prezenta echipei de filmare
cu: Florian Pittis, Gheorghe Dinica, Mariana Mihut, Marin Moraru, Ileana Cernat
In atmosfera Venetiei secolului al XVI-lea sint reconstituite in spirit modern elementele caracteristice teatrului Commedia dell’arte: ritm, verva, dezinvoltura, travestiuri, situatii comice. Personajele traditionale acestui gen de teatru sint delicioase pentru ca ele sint interpretate de nume mari ale comediei romanesti. Actorii sint acrobati, cintareti, clovni, mimi. Avarul Pantalone este tinta preferata a pacalelilor lui Arlechino si a Colombinei, a lui Brighella si a tuturor celor din jurul lui, iar situatiile comice nascocite de ei stirnesc hohote de ris. „Nebunia lui Pantalone” reprezinta un prim pas in cariera lui Tatos spre realizarea unui film numit „Secretul armei…secrete”. Se adreseaza si copiilor.
Ratacire, Romania, 1978
• proiectat simbata 24 octombrie, ora 18.00, in prezenta echipei de filmare
scenariu: Ion Baiesu
imagine: Florin Mihailescu
sunet: Horea Murgu
cu: Ioana Pavelescu, Gina Patrichi, Ion Besoiu, Dan Nutu, Silvia Popovici, Emilia Dobrin
Ioana Pavelescu interpreteaza rolul unei tinere care renunta la viata ei de pina atunci, incluzindu-l aici si pe iubitul chipes interpretat de Dan Nutu, pentru a-si cauta fericirea intr-o societate libera. Ajunsa in Germania, aceasta, dupa o perioada euforica, incepe sa-si regrete vechea viata, nereusind sa se adapteze noii culturi in care intrase. „Ratacire” este cel mai direct film al lui Tatos si poate fi comparat, fara teama de a gresi, cu recentele realizari ale cineastilor romani.
Cine are dreptate?, Romania, 1990
• proiectat duminica, 25 octombrie, ora 16.00, in prezenta echipei de filmare
scenariu: Paul Everac
imagine: Vivi Dragan Vasile
montaj: Adina Petrescu
sunet: Horea Murgu, Mihai Popescu
cu: Oana Pellea, Andrei Ralea, Andrei Finti
Avaria produsa intr-un mare combinat de pe malul Dunarii necesita o ancheta serioasa din partea Ministerului de resort. Alexandru Nedelcu, inspectorul venit pentru aceasta ancheta, trebuie sa se descurce cu complicata tesatura de minciuni, resentimente si invidii, si in cele din urma constata ca incriminatii, inginerul Radu Zimniceanu, fostul sau coleg de studii, si inginera Lidia Dumitru nu sint vinovati. Numai ca probitatea lui Nedelcu este la rindul ei pusa la indoiala de catre cei interesati ca adevarul sa nu iasa la lumina si care au puterea de a influenta Ministerul sa declanseze o noua ancheta. Ultimul film realizat de Alexandru Tatos, „Cine are dreptate?” nu a fost definitivat de cineastul roman, acesta murind in timpul post-productiei.
Secvente, Romania, 1982
• proiectat duminica, 25 octombrie, ora 18.00, in prezenta echipei de filmare
scenariu: Alexandru Tatos
imagine: Florin Mihailescu
montaj: Iulia Vincenz
sunet: Horea Murgu
cu: Alexandru Tatos, Mircea Diaconu, Geo Barton, Ion Vilcu, Emilia Dobrin, Dragos Pislaru, Florin Mihailescu, Costica Draganescu, Luminita Gheorghiu
Filmul cuprinde trei episoade de sine statatoare, fiecare prezentind momente diferite din existenta unei echipe de filmare. In primul episod actiunea e plasata in ajunul Anului Nou, fiind urmarita indeosebi existenta solitara a regizorului interpretat chiar de Alexandru Tatos. In cel de-al doilea episod este infatisata o prospectie a echipei de filmare finalizata prin intilnirea unui fascinant personaj, un responsabil de restaurant interpretat de Mircea Diaconu. In fine, cel de-al treilea episod surprinde confruntarea unor fosti adversari politici, ajunsi intre timp figuranti in filme de cinema. „Secvente” este considerat capodopera lui Alexandru Tatos si reprezinta un mare reper pentru cinematografia romana contemporana.