Laura Vasiliu (Gabita din filmul lui Cristian Mungiu) interpreteaza in „Il Resto della Notte” rolul Mariei, o emigranta romanca care munceste in Italia si care este acuzata de furt de la familia unde e camerista.
„Boogie”, un film despre maturizare si virsta de 30 si ceva de ani, este cel de-al treilea lungmetraj al lui Radu Muntean. Initial denumit „30 si ceva”, filmul are la baza un scenariu de Alexandru Baciu, Razvan Radulescu si Radu Muntean. Boogie este porecla din adolescenta a personajului central, o porecla care nu i se mai potriveste acum lui Bogdan Ciocazanu (Dragos Bucur), un barbat de vreo 30 de ani, cu sotie (Anamaria Marinca) si un copil mic. Plecat la mare de 1 Mai, impreuna cu familia, el se intilneste intimplator cu cei mai buni prieteni din liceu – Penescu (Mimi Branescu) si Iordache (Adrian Vancica) – la data si locul de care ii leaga cele mai glorioase escapade bahico-sexuale din tinerete, potrivit boogiemovie.com. Bogdan e, astfel, tentat sa retraiasca aventurile din vremurile bune.
Din distributie mai fac parte: Roxana Iancu, Geanina Varga si Vlad Muntean, fiul regizorului, in virsta de 4 ani.
Potrivit site-ului lesinroks.com, printre filmele selectionate la Quinzaine des realisateurs, anul acesta, se afla: „Acne” (Argentina/Spania/Mexic/Uruguay), in regia lui Federico Veiroj; „Aquele Querido Mes de Agosto” (Portugalia), de Miguel Gomes; „De la guerre” (Franta), de Bertrand Bonnello; „Eldorado” (Franta/Belgia), de Bouli Lanners; „Now Showing” (Filipine), de Raya Martin; „Tony Manero” (Chile), de Pablo Larrain; „Liverpool” (Argentina), de Lisandro Alonso; „Dernier Marquis” (Franta), de Rabah Ameur Zamaiche; „40/15” (Franta), de Olivier Jahan si „El cant dels ocells/ Le chant des Oiseaux” (Spania), de Albert Serra.
Doua scurtmetraje romanesti in competitie
Potrivit regizorului Marian Crisan, „Megatron” este o poveste despre un copil de 8 ani, care locuieste impreuna cu mama lui, intr-un sat nu foarte aproape de Bucuresti. „Este povestea unui baietel care isi serbeaza ziua de nastere la McDonald’s. Pelicula a fost filmata in special in afara Bucurestiului, fiind o calatorie spre Bucuresti”, a declarat, ieri, pentru Mediafax, Marian Crisan. El a precizat ca scurtmetrajul are doar doua personaje, copilul Maxim Trinu si mama, interpretata de Gabriela Crisu.
Marian Crisan a mai realizat „Amatorul” (2006), „Portret de familie” (2006) si „La multi ani!” (2005).
Comedia selectata la sectiunea paralela Cinefondation „Interior. Scara de bloc”, din distributia careia fac parte Vlad Ivanov, Luminita Gheorghiu si Tudor Aaron Istodor, prezinta reactia vecinilor atunci cind un cadavru este descoperit in ghena unui bloc. Scurtmetrajul lui Ciprian Alexandrescu a fost deja premiat la Festivalul CineMAiubit in 2007 si nominalizat la Premiile Gopo pe 2008.
Ciprian Alexandrescu a mai realizat „Sinopsis docu-drama” (2007) si „Supermarket” (2004).
Din juriul competitiei de scurtmetraje si al sectiunii paralele Cinefondation, prezidat de regizorul taiwanez Hou Hsiao Hsien, fac parte regizoarea daneza Suzanne Bier, actrita franceza Marina Hands, regizorul francez Olivier Assayas si Larry Kardish, conservator al departamentului de cinema al Muzeului de arta moderna din New York.
De asemenea, Razvan Radulescu va participa la Atelierul Cinefondation de la Cannes cu proiectul „Felicia, inainte de toate”, scris in colaborare cu Melissa de Raaf. Scenaristul isi va cauta finantare pentru filmul sau de debut, alaturi de alti 14 tineri cineasti.
Cannes 2008 – competitia oficiala
Cannes 2008 anunta nume deja consecrate ca Philippe Garrel („La frontiere de l’aube”), Clint Eastwood („The Changeling”), Atom Egoyan („Adoration”), fratii belgieni Dardenne, premiati cu Palme d’Or in 1999 si 2005 („Le silence de Lorna”), si Wim Wenders, premiat cu Palme d’Or in 1984 („The Palermo shooting”), dar si noile talente: israelianul Ari Folman, cu un documentar de animatie „Waltz with Bashir” si tinerii argentinieni – Lucrecia Martel („La femme sans tete”) si Pablo Trapero („Leonera”), informeaza variety.com.
Pentru lista filmelor aflate in competitie accesati: http://www.festival-cannes.fr/en.html
Filmul maghiar „Delta”, cu sanse reale la Palme d’Or – respins de trei ori la concursurile CNC
In competitie directa cu filmele unor Dardenne, Eastwood, Soderbergh, Wenders dar si al tinerei argentiniene Lucrecia Martel (care a putut fi vazuta in Romania cu filmul Cienaga – Mlastina) se afla „Delta” (coproductie Ungaria, Germania si Romania), al treilea lungmetraj al regizorului maghiar Kornel Mundruczo, selectionat in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Cannes, cu un scenariu care prelucreaza „Hamlet” de Shakespeare si „Electra” de Euripide, in decorul Deltei Dunarii, unde a fost filmat in intregime, timp de patru ani.
Proiectul filmului „Delta” a fost respins de trei ori la concursul Centrului National al Cinematografiei, in perioada 2005-2007, a declarat, pentru Mediafax, regizorul Tudor Giurgiu, directorul casei Libra Film (coproducator). Giurgiu a spus ca bugetul total al filmului „Delta” a fost de 1,5 milioane de euro, dintre care 800.000 de euro au fost cheltuiti in Romania. La concursul din 2006, „Delta” a fost respins cu nota 6,53, iar la cel din iulie-august 2007, a avut o nota finala de 3,73.
Atit regizorul Tudor Giurgiu cit si critici din strainatate spun ca filmul „Delta”, care a cistigat, in februarie, Marela Premiu la Zilele Filmului Maghiar, are mari sanse sa cistige Palme d’Or la Cannes. „Sper, totusi, sa nu ia Palme d’Or, caci astfel ne-am face de poveste”, a declarat Giurgiu.
Filmat la capatul a nenumarate peripetii, „Delta” are in distributie nume precum Felix Lajko, Orsi Toth, Lili Monori si Sandor Gaspar. Pe 10 iulie 2006, actorul principal, Lajos Bertok, a murit. Aceasta tragedie a intrerupt filmarile pentru o vreme, pina in acel moment fiind realizate doar 45 de minute din lungmetraj. In februarie, s-a decis ca Felix Lajko, muzician de etnie ungara, originar din Serbia, il va inlocui in rolul principal pe Bertok. De asemenea, Tudor Giurgiu a povestit ca filmul a avut „o nastere grea”. „Acum doi ani, a aparut epidemia de gripa aviara in Delta, si in acelasi an a inghetat Dunarea”.