Festivalul International de Film de la Göteborg este cel mai mare festival de acest gen din Scandinavia, cu o cifra anuala de 130 000 de spectatori. Programul romanesc, conceput si organizat de Institutul Cultural Roman de la Stockholm, se desfasoara sub titulatura „Noul val al filmului romanesc”.
Romania participa cu 6 productii lansate in 2010, 4 filme de referinta ale cinematografiei romanesti dinainte de 1989, o selectie de 6 scurtmetraje, precum si cu o retrospectiva de filme experimentale semnate de regizorul avantgardist suedez de origine romana Mihail Livada. In plus, ICR Stockholm a obtinut privilegiul de a organiza nu mai putin de 6 din totalul de 40 de seminarii de pe durata festivalului.
La seminarii participa personalitati din lumea filmului din Romania si din Suedia, precum regizorii Cristi Puiu, Marian Crisan, Alexandru Solomon, Bogdan George Apetri, Erik Gandini, si jurnalistii Adina Bradeanu, Hynek Pallas, Annika Gustafsson si Nils Petter Sundgren, o figura legendara a criticii suedeze de film.
Un seminar aparte ii este dedicat lui Mihail Livada (1908–1992), care a trait cea mai mare parte a vietii in Suedia si care este considerat unul dintre fondatorii filmului experimental din aceasta tara. Despre el vor vorbi scriitorii Birgitta Holm si Lasse Söderberg, profesorul universitar John Sundholm si Nils Petter Sundgren. Sanjin Pejkovic, doctorand in teoria filmului la Universitatea din Lund, va sustine doua seminarii, primul despre evolutia valului de film romanesc si al doilea despre memoria colectiva si modul in care istoria este redata prin intermediul filmului.
Filmele noi alese sa faca parte din festival sunt Aurora, r. Cristi Puiu, Morgen, r. Marian Crisan (foto), Kapitalism – reteta noastra secreta, r. Alexandru Solomon, Periferic, r. Bogdan George Apetri, Marti, dupa Craciun, r. Radu Muntean si Principii de viata, r. Constantin Popescu. Inaintea proiectarii filmelor, publicul va putea viziona scurtmetrajele Megatron, r. Marian Crisan, Colivia si Valuri, r. Adrian Sitaru, Lampa cu caciula, r. Radu Jude, Troleibuzul 92, r. Stefan Constantinescu si Pentru el, r. Stanca Radu.
O perspectiva mai putin cunoscuta publicului suedez va fi oferita de patru bijuterii cinematografice din perioada regimului comunist, clasicele Reconstituirea, r. Lucian Pintilie, Nunta de piatra, r. Dan Pita si Mircea Veroiu, Croaziera, r. Mircea Daneliuc si Concurs, r. Dan Pita.
Festivalul de film de la Göteborg se afla la a 34-a editie. Tema din acest an este conceptul de prezenta, cu toate aspectele pe care acesta le capata in societatea contemporana – prezenta fizica vs. prezenta virtuala, stiri in timp real, evolutia notiunii de timp. Aceste tematici se vor regasi in cele 450 de filme din 70 de tari difuzate la editia din acest an. In competitia pentru Dragon Award – Best Nordic Film participa opt lungmetraje din tarile nordice, iar un alt premiu international este The Ingmar Bergman International Debut Award. Filmul de deschidere este pelicula norvegiana King of Devil's Island in regia lui Marius Holst, o drama istorica bazata pe fapte reale, avindu-l pe Stellan Skarsgård in rolul principal.
Inca de la infiintarea sa in 2006, ICR Stockholm s-a numarat printre partenerii festivalului, aducindu-i la Göteborg pe Razvan Radulescu, Alexandru Solomon, Anca Damian, Bogdan Mustata, Daniel Mitulescu si altii.