România participă și în acest an la Târgul de Carte de la Göteborg, în perioada 27-30 septembrie 2018. Ediția din acest an are ca teme principale respectul și toleranța, care vor fi reflectate în cadrul unor evenimente culturale, literare și vizuale.
Temele adiacente ale celei de-a 34-a ediții a Târgului de Carte Bok&Bibliotek sunt literatura crime fiction, precum și imaginea și ilustrația ca forme de expresie narativă. La această ediție a târgului sunt invitați scriitori, editori, profesori, jurnaliști printre care se numără Rebecka Bülow, Ylva Gripfelt, Bogdan Hrib, Khashayar Naderehvandi, Victoria Pătrașcu, Mårten Sandén, Stelian Țurlea, Arina Stoenescu, Felix-Narcis Nicolau, Ingmar Söhrman. România a fost țară invitată a Târgului de Carte de la Göteborg în 2013.
Invitații români și suedezi sunt: Rebecka Bülow (jurnalist, traducătoare din limba română în suedeză și editor la revista literară „Kritiker“); Ylva Gripfelt (revista „Kritiker“); Bogdan Hrib (autor de serii polițiste, de ficțiune, science fiction și fantasy, vicepreședinte al clubului Romanian Crime Writers); Khashayar Naderehvandi (poet, revista „Kritiker“); Felix-Narcis Nicolau (lector de limba română în cadrul Centrului pentru Limbi Străine și Literatură, Universitatea din Lund); Victoria Pătrașcu (autoare de literatură pentru copii, redactor la reviste culturale); Mårten Sandén (autor de cărți pentru copii și adolescenți, premiul Astrid Lindgren 2015, membru al Academiei de carte pentru copii din Suedia); Arina Stoenescu (ilustrator, designer grafic, editor și traducător din limbile română și suedeză); Ingmar Söhrman (lingvist, membru de onoare al Institutului de Lingvistică al Academiei Române); Stelian Țurlea (autor de serii polițiste, de ficțiune, publicistică, cărți pentru copii și de traduceri); Sorina Vazelina (pseudonimul Sorinei Vasilescu, designer grafic, ilustratoare și autoare de benzi desenate).
Programul participării românești la Târgul de Carte de la Göteborg:
Vineri, 28 septembrie 2018
11:00-11:45: Dinamica imaginii și creativitatea în literatura pentru copii – studii de caz România/ Suedia, seminar în programul oficial al târgului, scena A6.
Participă: Mårten Sandén, Sorina Vazelina, Victoria Pătrașcu.
Moderator: Arina Stoenescu
14:00-15:00: Portret de autor – Victoria Pătrașcu, seminar la standul EUNIC (C02:20)
Participă: Victoria Pătrașcu
17:00-18:00: Lansarea numărului 2/ 2018 al revistei literare „Lyrikvännen“, seminar la standul EUNIC (C02:20)
Participă: Jonas Ellerström (editor), Marie Petersson (editor), Felix Nicolau (lector)
Sâmbăta, 29 septembrie 2018
11:00-12:00: Limba română și istoria predării sale în Suedia, seminar la standul EUNIC (C02:20)
Participă: Ingmar Söhrman, Felix Nicolau
12:00-13:00 Lansarea ediției speciale a revistei „Kritiker“ dedicată literaturii române, Rum för översättning.
Participă: Rebecka Bülow, Arina Stoenescu, Khashayar Naderehvandi (editor), Ylva Gripfelt (editor)
13:00-13:45: Show me your story: The art of visual storytelling, seminar organizat în colaborare cu clusterul EUNIC, în programul oficial al târgului, scena F3
Participă: Sorina Vazelina (România), Tamara Bach (Germania),Jurga Vilė și Lina Itagaki (Lituania)
Moderator: Sofia Olsson, de la Editura suedeză Galago
14:00-14:45: European crime: Shaping the „perfect“ crime novel, seminar organizat în colaborare cu clusterul EUNIC, în programul oficial al târgului, scena F3.
Participanți: Bogdan Hrib (România), Kristina Ohlsson (Suedia), Marc Voltenauer (Elveția), Indrek Hargla (Estonia)
Moderator: Lotta Olsson, de la cotidianul suedez „Dagens Nyheter“
16:00-17:00: Arta ilustrației, seminar la standul EUNIC (C02:20)
Participă: Sorina Vazelina, Lina Itagaki, Jurga Vilė (Lituania)
Duminică, 30 septembrie 2018
13:00-14:00: Criminal Minds, seminar la standul EUNIC (C02:20)
Participă: Bogdan Hrib, Marc Voltenauer (Elveția)
15:30-15:50: Între mări calde și reci: Crime Fiction în România și Țările Nordice, seminar din cadrul programului de pe scena CrimeTime Kåken, F-hallen
Participanți: Bogdan Hrib, Stelian Țurlea
Moderator: Görrel Espelund