Alaturi de autor, participa: Razvan Horatiu Radu, Subsecretar de Stat, Departamentul pentru Afaceri Europene, Andreea Paul Vass, consilier personal al Primului Ministru pe probleme economice, Constantin Rudnitchi, analist economic, Cristian Ghinea, Director al Centrului Roman de Politici Europene, prof. Univ. Victor Axenciuc, cercetator stiintific, Institutul de Economie Nationala, Academia Romana, prof. univ. dr. Gabriela Dragan, Director al Institutului European din Romania.
Bogdan Murgescu a obtinut Premiul "Historia Magistra Vitae", acordat de Jurnalul National in cadrul concursului "Cartea de Istorie", 2010, si Premiul CriticAtac pe anul 2010.
Tot mai des auzim in ultima vreme de la diversi istorici, sociologi si politologi ca "istoria conteaza". Pornind de la aceasta constatare, Bogdan Murgescu si-a propus sa raspunda la citeva intrebari: – Cum s-a ajuns la decalajele de dezvoltare existente in Europa de astazi? – Cind s-au acumulat deosebirile de nivel economic dintre Romania si celelalte tari europene? – Au existat momente cind a fost posibila depasirea starii de subdezvoltare? De ce au esuat aceste incercari? – Au avut loc incercari comparabile in alte tari europene? Au reusit ele? De ce? Cum? – In ce fel poate experienta istorica sa ajute la elaborarea unor politici eficiente in ziua de astazi? Criza e veche. Bogdan Murgescu a studiat 12 ani cele cinci secole de criza economica pe care noi le-am traversat.
Bogdan Murgescu este profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti. Distins cu Premiul "Nicolae Iorga" al Academiei Romane pentru lucrarea Circulatia monetara in tarile Romane in secolul al XVI-lea (1996). Alte lucrari publicate: Istorie romaneasca – istorie universala (600-1800) (1994), A fi istoric in anul 2000 (2000), Istoria Romaniei in texte (coord., 2001), Revolutia romana din decembrie 1989. Istorie si memorie (coord., Polirom, 2007).