Alte doua romane semnate de Dora Pavel, aparute tot la Editura Polirom, Captivul (2006) si Pudra (2010), au primit Premiul Filialei din Cluj a USR.
Dora Pavel a mai publicat poeme in antologii straine – Anglia, Canada, Suedia – , iar fragmente de roman in antologia Il romanzo rumeno contemporaneo (1989-2010). Teorie e proposte di lettura (Roma, Bagatto Libri, 2010).
Agata murind este un roman psihologic, deopotriva erotic si morbid, senzual si macabru, gotic prin tema si atmosfera. Un roman al eliberarii de vinovatii si spaime tocmai in proximitatea mortii. Naratiunea se incheaga in jurul confesiunii unei tinere violoniste, Augusta Degan, catre terapeutul sau, Artur Cadia – de care e si indragostita –, dupa patru ani de psihanaliza. Trauma care sta la baza labilitatii psihice a protagonistei este pierderea prematura a surorii sale Agata, in copilarie, si fantasma vinovatiei pe care i-o genereaza aceasta absenta. Abia deshumarea surorii, la care este silita sa asiste, alaturi de ceilalti apartinatori ai defunctilor din cimitirul amenintat de surpare, va constitui adevarata experienta a vindecarii sale, iesirea deplina din criza. Confruntarea cu noua situatie, teribila, dura, exceptionala, va face ca Agata sa moara in final in constiinta Augustei, descatusind-o. In fata mormintelor deschise, violonista isi va retrai intreg trecutul refulat, dar isi va redescoperi si feminitatea. Scenele cosmaresti, de cimitir, vor declansa si o exhumare a instinctelor sale pina atunci inabusite, plonjarea in sexualitatea cea mai atroce, deliranta. Augusta, „o intemnitata ca mine, fara gratii“, va regasi promisiunea vietii.
„Agata murind e o splendida realizare in arta dificila a romanului, o splendida victorie a provinciei literare romanesti, o proza artista, fluenta, erotica fara un graunte de vulgaritate, cu o densa si rafinata atmosfera psihologica si umana.“ (Nicolae Breban)
„Prozatorii nostri imberbi au de unde lua lectii despre cum se face literatura din sexul deviant, fara a deveni vulgari sau comuni. Agata murind este un roman psy generos, lizibil pina la capat si deloc tehnic, scris cu eleganta si inteligenta, profund in sensul aluvionar, un pariu indraznet, dat fiind amestecul de poetic si sordid, cu frumusetile si chiar seninatatea lui in ciuda morbidetii subiectului.“ (Marius Chivu)
Dora Pavel este licentiata in Litere. A lucrat in invatamint si in cercetare, iar, din 1990, ca redactor al Studioului de Radio Cluj. A debutat editorial cu versuri, intr-un volum colectiv, in 1984, publicind apoi patru carti de poezie: Naratiuni intimplatoare (1989), Poemul deshumat (1994), Creier intermediar (1997), Muncile lui Don Quijote (2000). In 1999, ii apare un volum de povestiri, Intoarce-te, Esthera, iar in 2010, editia a II-a, adaugita, a aceluiasi volum, sub titlul Animal in alerta.
O parte din activitatea sa publicistica este cuprinsa in volumele de interviuri Armele seductiei (2007), Rege si ocnas. Din culisele scrisului (2008), precum si Gheorghe Grigurcu, O provocare adresata destinului. Convorbiri cu Dora Pavel (2009).
A mai fost distinsa cu Premiul „Timotei Cipariu“ al Academiei Romane (2000), Premiul „Cartea anului – Publicistica“ al Filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor din Romania (2007). Nominalizata la Premiul pentru Literatura al Uniunii Europene (2010).