Vineri, 23 noiembrie 2018, va intra în cinematografele din România filmul Un om la locul lui/ A Decent Man, o adaptare a romanului Firesc de Petru Cimpoeșu, publicat în 2010 în colecția Fiction LTD a Editurii Polirom.
Un om la locul lui/ A Decent Man, din distribuția căruia fac parte Bogdan Dumitrache, Ada Galeș, Mădălina Constantin și Adrian Titieni, a participat în 2017 la a 65-a ediție a Festivalului Internațional de Film din San Sebastian, Spania. Scenariul și regia sunt semnate de Hadrian Marcu. Imaginea îi aparține lui Adrian Silișteanu. Montaj – Alexandru Radu, sunet – Sebastian Zsemlye, scenografie – Bogdan Ionescu, costume – Alexandra Alma Ungureanu, casting – Florentina Bratfanof, producător executiv – Titi Rădoaie, coproducător – Adela Vrînceanu Celebidachi, producători – Anamaria Antoci, Adrian Silișteanu.
Cartea
„Romanul e încontinuu hrănit – de aici forța lui – cu o sumedenie de observații din acelea ce dau substanță prozei adevărate și arată că autorul știe foarte multe despre lumea – din jur și cosmică, exterioară și interioară – în care trăiește.“ (Valeriu Cristea)
„Jurnalul Iuniei dă cel mai bine măsura disponibilităților artistice ale prozatorului. Aflăm aici o știință impecabilă de a surprinde banalitatea de care se înconjoară lumea și care devine noua sa mitologie, dar și capacitatea de a evoca fragmente de trecut în toată prospețimea și naturalețea lor (…). În genere, Petru Cimpoeșu are o capacitate indiscutabilă de a transcrie realitatea și, chiar când aceasta iese din tiparele obișnuite, impresia de firesc este copleșitoare.“ (Radu G. Țeposu)
„Petru Cimpoeșu mi se pare cel mai în formă prozator român al momentului. Și nu cred că spun o vorbă mare. În fond, câți dintre scriitorii noștri au reușit să dea, succesiv și într-un interval de doar șase ani, trei romane precum Povestea Marelui Brigand (2000), Simion liftnicul (2001) și Christina Domestica și Vânătorii de suflete (2006)?“(Andrei Terian)
Petru Cimpoeșu (n. 1952), unul dintre prozatorii de primă linie ai ultimilor ani, a debutat editorial în 1983, cu volumul Amintiri din provincie. Alte volume publicate: Firesc (ed. I, 1985), Erou fără voie (1994, Premiul Asociației Scriitorilor din Iași), Un regat pentru o muscă (1995), Povestea Marelui Brigand (ed. I, 2000, Premiul Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor), Simion liftnicul. Roman cu îngeri și moldoveni (ed. I, 2001, Premiul Uniunii Scriitorilor din România). Romanul Simion liftnicul a fost tradus în Cehia, Italia, Spania, Croația, Bulgaria, Franța și Ungaria, fiind declarat cartea anului 2007 în Cehia și distins cu Premiul „Magnesia Litera“. Christina Domestica și Vânătorii de suflete (ed. I, 2006) a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Academiei Române și Premiul revistei „Observator cultural“. La Editura Polirom au mai apărut Povestea Marelui Brigand (ed. a II-a, 2007), Simion liftnicul (ed. a II-a, 2007; ed. a III-a, 2011), Nouă proze vechi. Ficțiuni ilicite (2008), Firesc (ed. a II-a, 2010) și Celălalt Simion (2015).
Filmul
Petru (Bogdan Dumitrache), personajul principal al debutului în lungmetraj semnat de Hadrian Marcu – Un om la locul lui/ A Decent Man – , se află în fața unei alegeri dificile. El caută calea onorabilă de ieșire dintr-un triunghi amoros care se zgâlțâie din toate laturile. Viitoarea soție este însărcinată, iar fosta iubită a suferit un accident înfiorător.
Petru are 38 de ani, este inginer de foraj într-o companie multinațională și își petrece mare parte din timp izolat pe un șantier. Petru ține restul lumii la distanță și nu își dă voie să viseze. Cel mai dificil lucru pentru el este să facă o alegere. Laura (Ada Galeș), viitoarea soție, alături de care așteaptă un copil, visează la un mariaj ca-n reviste, în timp ce Sonia (Mădălina Constantin), colega lui și fosta iubită, căsătorită, suferă un accident grav de muncă. Petru nu reușește să se împace cu gândul că noua sa viață abia începe, în timp ce a Soniei pare a se fi sfârșit. Astfel, el își asumă riscul de a căuta un echilibru imposibil între cele două femei.
„Petru este om singur. Este un om care se autoizolează, un om al cărui adevăr interior este în conflict cu convenția socială și atunci caută locuri mai retrase, unde poate fi lăsat în pace, să fie așa cum își dorește. Laura îi oferă lucrurile care îi lipsesc – căldură, casă, emoție – , în timp ce Sonia îi oferă un alt tip de relaționare, să fie lăsat în pace atunci când are nevoie de asta. În Sonia găsește un prieten și, în același timp, un partener, în timp ce în Laura găsește o femeie și un partener.“ (Bogdan Dumitrache)