Romanul Marea petrecere (Cartea Romaneasca, 2014), de Petre Barbu, va fi publicat in 2018 in limba slovena, la Editura Cankarjeva – parte a Grupul editorial Mladinska –, in traducerea lui Aleš Mustar, prin intermediul Agentiei literare Livia Stoia.
Marea petrecere este un roman de dragoste. Este povestea initierii in iubire ca o falsa incercare de salvare a sufletului. Este o ratacire in labirintul vietii, o carte in care moartea este un bun pretext pentru a invata lectia iubirii, caci disparitia fiintelor iubite ne impinge sa traim viata cu si mai mare pasiune. Pentru a umple golul. Pentru a intarzia (intr-o amagire!) propriile suferinte si apropierea sfarsitului.
Marea petrecere este si povestea esecului existential al unei familii din Romania legate nu prin iubire, ci prin suferinta generata de o boala fara speranta, fara scapare, dar si povestea esecului unei societati, ravasita de minciuna si coruptie, roasa de un cancer pe care oamenii il accepta resemnati, ei insisi contaminati de aceeasi boala. Asa incat aproape nimeni nu mai stie cine este pacientul care trebuie salvat: omul sau societatea?
„Lucrul care frapeaza imediat cand rostesti numele lui Petre Barbu e neafilierea la niciuna dintre directiile (era sa zic «gastile») literare de azi. Jurnalist de profesie, prozatorul si dramaturgul a preferat sa pastreze o distanta profilactica fata de o lume culturala nu doar zgomotoasa, ci, din multe puncte de vedere, uniformizanta.
Pana intr-atat e de instrainat Petre Barbu de mediul autohton, incat am auzit colegi intrebandu-se daca nu cumva s-a mutat in Occident… Ce-i drept, acest autoexil e benefic scriitorului atat ca strategie de mentinere a cotei de interes (cand Petre Barbu se intoarce la literatura inseamna ca are intr-adevar ceva de spus), cat si ca premisa de independenta creatoare. Nu-i greu de observat ca prozatorul format in albia optzecismului renunta aproape total la marcile stilistice livresti pentru o proza ancorata in cotidianul romanesc al tranzitiei. Romanele Dumnezeu binecuvanteaza America, Ultima tresarire a submarinului legionar sau Blazare participa la un fenomen literar numit pe buna dreptate de Sanda Cordos «detabuizarea Romaniei».“ (Alex Goldis)
Petre Barbu (n. 20 iulie 1962) este ziarist. A debutat editorial cu volumul de nuvele Tricoul portocaliu fara numar de concurs (Editura Cartea Romaneasca, 1993). Au urmat romanele Dumnezeu binecuvanteaza America (1995), Ultima tresarire a submarinului legionar (1998), Blazare (Editura Polirom, 2005), volumul Teatru (2003) si cel de schite si nuvele intitulat Pana la capatul liniei (Editura Cartea Romaneasca, 2012). In 2003, a obtinut Premiul Cea mai buna piesa romaneasca a anului – UNITER pentru Tatal nostru care esti in supermarket.
Patru schite din volumul Pana la capatul liniei – „Gerul iubirii“, „Rolul vietii mele“, „La o crasma din Fundeni“ si „Vai, sarmanul tata!“ – au fost montate intr-un spectacol radiofonic realizat de regizorul Attila Vizauer (Radiodifuziunea Romana, 2013). Productia „Vai, sarmanul tata!“ a primit premiul al II-lea la sectiunea Teatru scurt a Festivalului International de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova (Bucuresti, 2013).