Vernisajul va fi urmat de:
• Lansarea volumului Istoria benzii desenate romanesti: 1891-2010 (autori: Dodo Nita si Alexandru Ciubotariu)
• Lansarea monografiei Burschi (autori: Dodo Nita si Alexandru Ciubotariu)
• Lansarea albumului Doi ani de vacanta de Livia Rusz (prezinta: Dodo Nita)
• Masa rotunda pe tema: „BD – initiere, educatie si autoeducatie” (moderatori: Dodo Nita, Jup, Dragos Cojocaru; invitat: Michel Jans)
A doua zi de eveniment, simbata, 21 mai, de la ora 15.00:
(la sediul Ordinului Arhitectilor din Romania, Iasi, bd. Stefan cel Mare nr. 4)
• Vernisajul expozitiei de BD „Schuiten, Jans, Toppi, Prado, Micheluzzi, Ciubotariu, Jup”
• Dezbaterea pe tema „Cartierul-dormitor in albumele BD” (moderatori: Jup, Dodo Nita)
• Dezbaterea pe tema „Urbanism, arhitectura, decor in BD” (moderatori: Raluca Manoliu, Tudor Gradinaru, Mati Botezatu)
Din anii ’70 pana astazi, peisajul BD european a fost dominat de benzile desenate arhitecturale realizate de François Schuiten, dupa scenarii ale fratelui sau, Luc Schuiten, sau ale scriitorilor Claude Renard si Benoit Peeters. Interferenta intre arhitectura si banda desenata provine din redesteptarea interesului pentru expresivitatea deosebita a „desenului cu mana libera” si a impactului sau asupra exercitiului de imaginatie.
Trei dintre cei patru desenatori ale caror planse fac obiectul expozitiei cu care incepe editia de anul acesta, in afara lui Michel JANS (director al Editurii Mosquito si invitat de onoare al Salonului) – Attilio MICHELUZZI, Michelanxo PRADO, Sergio TOPPI – sunt foarte cunoscuti autori de BD, insa mai au un numitor comun: sunt arhitecti.
Benzile desenate constituie un element educativ foarte important. Ca dovada, acest suport a fost utilizat pentru a ilustra manuale scolare de istorie, pana si Biblia. Favorizand trezirea simtului estetic si cercetarea culturala (prin reconstituirea epocilor, a arhitecturii, a vestimentatiei…), benzile desenate sunt adesea o sursa de evadare si de imaginatie. Actuala editie isi propune sa scoata in evidenta prezenta autorilor-arhitecti, a arhitecturii in general, in operele celei de a noua arte: benzile desenate.