Scriitorul Marius Ianus sustine ca „AFCN-ul Andreei Grecu (directorul AFCN, n.r.) incurajeaza clientelismul”. „Concluzia e simpla, mai ales tinind cont de faptul ca Andreea Grecu isi finanteaza continuu fundatia a carei directoare de programe a fost inainte de a ajunge la AFCN (Fundatia culturala Proiect DCM): la AFCN se intimpla lucruri foarte murdare. Cred ca e cazul ca DNA-ul sa se sesizeze”, spune Marius Ianus.
Pe de alta parte, el precizeaza ca, in fiecare an, AFCN acorda subventii acelorasi edituri. „Desi Romania are o piata culturala bogata, in fiecare an AFCN acorda subventii acelorasi edituri. Majoritatea editurilor finantate sint mici (chiar foarte mici – Aula, Europress, Ars Docendi etc.), nesustinute de vreun trust de carte sau de presa, asa ca e imposibil ca ele sa aiba acces continuu la virful culturii romane. Totusi, primesc finantari sesiune dupa sesiune”, spune Marius Ianus.
Scriitorul mai sustine ca volumele editate din fondurile AFCN apar cu „intirzieri uriase si nu sint difuzate la scara nationala”. „Mai mult, evolutia lor pe piata nu este urmarita de reprezentantii AFCN… la ora asta aproape 50% dintre volumele finantate anul trecut inca nu au fost lansate pe piata. Intre editori apar si amatori care nici macar nu semneaza contracte cu autorii pe care ii publica. Dar si dintre aceia care declara tiraje false, la intelegere cu tipografii. Asta tocmai pentru ca AFCN nu controleaza distribuirea acestor volume”, a mai spus Ianus.
Pe de alta parte, directorul AFCN, Andreea Grecu, respinge acuzatiile lui Marius Ianus, precizind ca ele pot fi demontate cu „dovezi solide”. „Reactia domnului Marius Ianus ma mihneste. Constat ca domnul Ianus ne acuza fara sa ne cunoasca. Acuzatiile domniei sale pot fi demontate cu dovezi solide. Reactia domnului Marius Ianus ma si surprinde. Domnia sa ne acuza de lipsa de transparenta in conditiile in care rezultatele concursului din 2007 au fost afisate pe site-ul institutiei noastre dupa finalizarea procesului de evaluare (august 2007) si au putut fi accesate de orice persoana interesata pina in martie 2008, cind au fost prezentate online informatiile pentru sesiunea de finantare 2008. Numele membrilor comisiilor care au evaluat proiectele prezentate in concurs au devenit publice odata cu anuntarea rezultatelor”, transmite Andreea Grecu prin intermediul unui comunicat.
Andreea Grecu precizeaza ca decizia privind finantarea anumitor tituluri de carte si reviste culturale este luata de comisii de evaluare si selectie, grila pe baza careia este notat fiecare proiect fiind „un document public”, care poate fi gasit pe site-ul AFCN. „Domnul Marius Ianus vorbeste despre criterii dubioase si pune in discutie modul in care sint constituite comisiile de evaluare si selectie. Pe site-ul institutiei noastre exista informatii legate de felul in care sint stabilite criteriile si modul in care sint constituite comisiile. Daca domnia sa ar fi consultat site-ul nostru ar fi stiut ca aceste criterii sint stabilite in urma consultarilor cu asociatiile de editori, iar sprijinirea tinerilor creatori este una dintre prioritatile programului de finantare al AFCN”, mai spune Grecu.
Titlurile care au primit in 2007 finantare de la AFCN au fost decise de o comisie formata din Alex Stefanescu, Andrei Cornea, Dan C. Mihailescu, Andrei Oisteanu, Cristian Teodorescu, Robert Serban, Catalin Avramescu, Eniko Marko, Daniel Vighi, Mircea Vasilescu, Mihai Coman, Peter Demeny, Marian Petcu, Szonda Szabolcs, Ecaterina Lung, Ovidiu Cristea.
„Spre deosebire de domnul Marius Ianus, eu nu ma pronunt in privinta reprezentativitatii sau nonreprezentativitatii unei publicatii culturale sau a unui proiect editorial. Nu aceasta este nici misiunea mea si nici misiunea colaboratorilor mei”, atrage atentia directorul AFCN.
AFCN, institutie din subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, a subventionat in 2007 editarea a 144 de titluri de carte, inscrise in concurs de 34 de edituri, cu suma totala de circa 1,57 milioane lei, si 45 de proiecte dedicate revistelor si publicatiilor culturale, cu suma totala de 751.586 lei.
In 2008, Administratia a anuntat, printr-un comunicat, ca vor fi subventionate 50 de reviste si publicatii culturale, cu o suma totala de aproape 670.000 de lei.