Potrivit lui Stelian Tanase, Soljenitin a fost cea mai mare figura a luptei anticomuniste, cel care a ridicat steagul si a dovedit prin publicarea „Arhipelagului gulag” ca „spiritul invinge sabia”, intrucat de la aparitia acestei lucrari pana la prabusirea URSS-ului nu a fost decat un pas.
„Acuma e usor sa ii facem elogiul, dar nu trebuie sa uitam cum a reusit sa scrie complet izolat. Era invatator la o scoala secundara, facuse 8 ani de gulag. A avut un curaj extraordinar, dar a avut dreptate. Pentru ca ceea ce a scris a dus, in nici 20 de ani, la prabusirea sistemului”, spune Tanase.
Potrivit jurnalistului, operele lui Soljenitin au circulat si in Romania, inca din anii 70. „Eu am citit ‘Pavilionul cancerosilor’ in franceza, in format de carte de buzunar, in studentie, de la profesoara mea de franceza. A fost un mare soc, era vocea adevarului. Apoi, pe la inceputul anilor ’80, circula si ‘Arhipelagul Gulag’ in versiune dactilografiata. Cineva statuse, cu mari riscuri sa bata cartea si sa faca niste doasare imense”, isi aminteste Stelian Tanase.