In timp ce politicile de curatare a New Yorkului sterg urme legendare de grafitti care au inspirat artisti din toata lumea, street art-ul infloreste in orasele din Estul Europei. Bucuresti, Timisoara, Cluj, Arad sint doar citeva dintre locurile unde putem gasi lucrari de Nuclear Fairy (Linda Barkasz), IRLO (Laurentiu Alexandrescu) si Omar (Marwan Anbaki). Arta lor da viata peretilor mohoriti si „discuta” cu mediul, fie ca e vorba despre o cabina telefonica, un panou publicitar sau o cutie de carton. Artistii, cu totii abia trecuti de 20 de ani, lucreaza pe atit pe cont propriu, cit si colectiv sub numele de Zacuska Senzual.
ICRNY i-a invitat pentru zece zile in New York pentru a-si lasa amprenta vizuala pe peretii Galeriei Romane, dar si pentru a intilni artisti care lucreaza pe strazile marelui oras si a colabora cu citiva dintre acestia. Evenimentul este gazduit in colaborare cu Wooster Collective, unul dintre cele mai importante proiecte online de street art. Si cum experimentele romanesti in street art sint organic legate de cele din new media prin aceeasi abordare, de tip „do-it-yourself”, vernisajul de miercuri va fi insotit de o prezentare a celor mai bune contributii din ultimii ani la Festivalul de Arta Video si New Media SIMULTAN.
Expozitia va ramine deschisa pina pe 15 august 2008.
IRLO este cunoscut pentru personajul sau, Viermu, care invadeaza la nesfirsit peretii si lifturile dintr-un numar impresionant de orase europene, expresie inconfundabila a unei frenezii exploratorii. Un alt semn distinctiv al stilului IRLO este felul in care se foloseste de text, juxtapunind expresii comune sau cuvinte inventate, la modul ironic sau foarte serios. Traieste in Bucuresti si ilustreaza „supratripismul romanesc” (cum il numeste el), creand haine de interior si exterior pentru pereti, facute din vopsea.
Nuclear Fairy este o artista extrem de versatila, care lucreaza intr-o arie larga de medii, de la paste-up-uri cyberpunk la MMORPG-uri, de la costume de cosplay la ilustratie, banda desenata si animatie, de la moda la arta digitala. A facut studii de arta la Arad si Timisoara si este unul dintre fondatorii Bisericii, colectiv ce remixeaza elemente din vesmintele bisericesti cu fetisisimul care se infiltreaza din ce in ce mai adinc in cultura strazii. Nuclear Fairy deseneaza oriunde gaseste creioane, hartie, comp, markere sau pereti, iar lucrarile ei au fost expuse deja in MNAC Bucuresti (cu Kinema Ikon) si la Muzeul de Arta din Arad (in cadrul Freestyle I si II).
Omar s-a nascut la Bagdad in 1985 si s-a mutat in copilarie in Bucuresti unde, impreuna cu romanul-iranian Saint, a pus bazele Oilers’ Crew, un duo prolific de artisti grafitti. A inceput sa picteze la 15 ani si a devenit in scurt timp unul dintre cei mai apreciati street-artisti din Romania. Tag-urile si fonturile lui Omar trimit in mod subtil la traditia caligrafiei arabe, in special a scriiturii kufite. Il regasim pe panouri publicitare, intrerupatoare, ghene si statii de autobuz, dind astfel glas unei mirari nemultumite la adresa realitatii care-l inconjoara.