Colectia „Studii Romanesti/ Romanian Studies/ Études Roumaines/ Rumänische Studien”, coordonata de Irina Livezeanu si Lavinia Stan, reuneste monografii, culegeri unitare de studii semnate de un singur autor, precum si volume colective ce reunesc contributii pe teme specifice studiilor romanesti. In cadrul colectiei vor aparea traduceri ale unor carti publicate la edituri din strainatate, dar si volume scrise in limba romana. Ca metoda de evaluare, colectia utilizeaza blind peer review pentru a selecta manuscrise de cea mai inalta calitate, redactate intr-un stil accesibil.
Colectia are in vedere volume cu relevanta contemporana si rigoare academica semnate sau coordonate de membrii Societatii pentru Studii Romanesti.
Infiintata in 1973 in Statele Unite, Societatea pentru Studii Romanesti (the Society for Romanian Studies – www.society4romanianstudies.org) este o asociatie interdisciplinara care a ajuns sa domine campul studiilor romanesti pe plan international. Societatea reuneste cercetatori, studenti, practicieni si oficiali guvernamentali interesati de istoria, politica, sociologia, antropologia, economia, geografia, lingvistica si cultura romaneasca. In randurile sale se afla un numar mare de membri si colaboratori care lucreaza in diverse universitati din Romania si Republica Moldova si din strainatate. Prin colectia de carte „Studii Romanesti/ Romanian Studies/ Études Roumaines/ Rumänische Studien”, SRS urmareste sa aduca o contributie editoriala constanta si distincta in acest domeniu.
Noua colectie debuteaza cu volumul Sfinta tinerete legionara. Activismul fascist in Romania interbelica, semnat de istoricul Roland Clark, in traducerea lui Marius-Adrian Hazaparu. Volumul ofera o imagine cuprinzatoare si documentata a miscarii legionare din Romania interbelica.
Roland Clark merge pe firul istoriei orale, al memoriilor personale si al documentelor din arhivele nationale pentru a avea o imagine cat mai completa a miscarii legionare din Romania interbelica. El ofera o noua perspectiva asupra fascismului european in care, dincolo de analiza istorica detaliata, evidentiaza impactul pe care represiunea oficiala, spectacolul fascist si actiunile legionarilor l-au avut asupra vietii de zi cu zi a oamenilor obisnuiti.
„Roland Clark a folosit carti rare si serii integrale ale ziarelor interbelice, manuscrise si documente nepublicate, transcrieri ale interviurilor cu martori oculari ai evenimentelor analizate. De o importanta particulara sunt dosarele din arhivele nationale romanesti, care reprezinta o sursa incomparabila pentru istoria miscarii legionare.“ (Dennis Deletant, Georgetown University)
Din cuprins:
Radacinile ultranationalismului • Dreptate tinereasca • Mobilizarea sustinatorilor • Alegeri, violenta si disciplina • Puterea tipariturilor • Piept calit de fier si sufletul de crin • Mintuire si jertfa • Ascensiunea si decaderea
Roland Clark preda istorie moderna europeana la Eastern Connecticut State University. Printre domeniile sale de interes se numara nationalismul, teologia, Holocaustul din Romania, precum si miscarile culturale si sociale din Rusia si Europa Centrala si de Est. A sustinut o teza de doctorat la University of Pittsburgh pe tema semnificatiei fascismului pentru membrii de rand ai Legiunii Arhanghelul Mihail. A tradus in limba engleza volumul Sfinta Treime sau La inceput a fost iubirea al parintelui Dumitru Staniloae.
In cadrul colectiei „Studii Romanesti” va aparea:
• Vladimir Solonari, Purificarea natiunii. Dislocari fortate de populatie si epurari etnice in Romania lui Ion Antonescu, 1940-1944